Bakojani: Promena stava Grčke zasnivaće se na mirnom rešavanju kosovsko-srpske situacije

Dora Bakojani
Izvor: Gazeta expres

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i bivša ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani izjavila je za Gazetu ekspres da će svaka promena stava Grčke u vezi priznanja Kosova da se zasniva na mirnom rešenju odnosa Beograda i Prištine i da bi mogla da otvori evropski put Kosova. 

Ona je govoreći o odnosima Grčke i Kosova podsetila da se kao bivši predsedavajući OEBS-a obavezala da će istaći značaj Zapadnog Balkana za stabilnost i razvoj regiona, kao i da će Grčka, kao pouzdani partner raditi na jačanju mira i stabilnosti u regionu i razvoju Balkana.

"Iako više nisam šef grčke diplomatije, iskreno verujem da će odnosi između Atine i Prištine nastaviti da se razvijaju i jačaju pod ovom pretpostavkom. Međutim, svaka promena ka priznanju biće zasnovana na mirnom rešenju situacije i otvoriće put evropskom Kosovu", rekla je ona.

Na pitanje da li situacija u Ukrajini pokazuje da Kosovo i Srbija moraju da daju sve od sebe da postignu konačni dogovor, da trajno zatvore potencijalni izvor sukoba u regionu, čak i uz bolne kompromise, Bakojani kaže da je situacija u Ukrajini znak za jedinstvo, saradnju i razumevanje u Evropi i da bi rešavanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine donelo ne samo dugoročnu stabilnost regionu koji je uključen u sukob, već bi omogućio zemljama Zapadnog Balkana da nastave da se snažno usidre u evroatlantskim institucijama.

"Na kraju krajeva, radi se o donošenju mira u region, zatvaranju i pocetku izgradnje temelja za budućnost koja može biti prosperitetna za mlade generacije, budućnost u kojoj Kosovo može koegzistirati i napredovati među svojim susedima", rekla je Bakojani.

Prema njenim rečima deo rešenja pitanja dijaloga jeste politička volja obe strane, jer da bi postigli dogovor, razumeli prošlost i krenuli ka zajednickoj budućnosti, obe strane moraju da pokažu posvećenost, neguju poverenje i komunikaciju i shvate da je mirno rešavanje pitanja izbor koji mora doći iznutra, od društva i ljudi, čija će budućnost biti određena.

"Kao takav, svaki rok ili bilo koji sporazum biće uspešan samo ako se postupa u dobroj namer"“, rekla je Bakojani.

Komentarišuci zahtev za članstvo u Savetu Evrope i to da li su članovi te organizacije spremne da prihvate Kosovo ona je kazala da će svaka prijava za članstvo potrajati, i da će uzimati u obzir različite faktore i standarde koji moraju biti ispunjeni.

"Kosovo i Zapadni Balkan predstavljaju važan geografski stub za bezbednost i stabilnost Evrope i regiona i to je poznato svim državama članicama", rekla je Bakojani.

Ona je dodala da u "ovim teškim vremenima u koja je Evropa ušla", najjasnija poruka koju Kosovo treba da projektuje politiČka stabilnost, kredibilitet i volja da se stara pitanja rešavaju produktivno.