Baljići: Eskobar i Lajčak dolaze kod Kurtija sa jasnim i rigoroznim zahtevima

Bekim Baljići
Izvor: Koha ditore

Profesor političkih nauka Bekim Baljići ocenio je da očekuje da će na večerašnjem sastanku, specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i Evropske unije Miroslav Lajčak, Aljbinu Kurtiju preneti poruke koje su uputili nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i SAD, prenosi Koha.

On je istakao da će u ovoj situaciji, koju je nazvao alarmantnom, izaslanici doći sa rigoroznim zahtevima.

Baljići je u intervjuu za KTV rekao kako očekuje da će ovoga puta zahtevi biti konkretni, uključujući i izlazak na nove izbore u četiri opštine na severu Kosova.

"Verujem da je to konkretizacija zahteva za izlazak na izbore. Mislim da će biti novih izbora na severu, ali i konkretnih koraka u realizaciji Ohridskog sporazuma. Verujem da će ovoga puta biti konkretniji sa datumima za realizaciju zahteva“, rekao je Baljići.

Prema njegovim rečima, najbolji izlaz iz situacije je da novi gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podnesu ostavke i da se u tim opštinama organizuju novi izbori.

On je procenio da će dve strane biti obaveštene o mogućnosti uvođenja sankcija ukoliko ovi uslovi ne budu ispunjeni.

Prema Baljićijevim rečima, međunarodni pritisak na Kosovo će biti sve veći, ako se njihovi zahtevi ne uzmu u obzir.

"Ovo je prvi put da je Kosovo na optuženičkoj klupi od strane svih naših saveznika i međunarodne štampe i o tome moramo da razmislimo. Ne treba da budemo tvrdoglavi i insistiramo na tome ko je u pravu, već da vidimo kako da se izvučemo iz te situacije, a rešenje su ponudili i međunarodni faktori i OEBS, koji je predložio da pripremi uslove za nove izbore“, rekao je Baljići.

On je dodao da smatra da isključenje Kosova iz NATO vežbe "Branilac Evrope 2023" nije oštra sankcija, ali da je to jasan signal koji pokazuje da će, ako strane ne rade na produžetku dijaloga, biti posledica.

Prema njegovim rečima, nema potrebe da Kosovo uporno drži Specijalnu jedinicu policije na severu.

On je rekao i da je sama poseta Eskobara i Lajčaka Beogradu u utorak, jasan signal da neće biti tolerisano da Srbija izbegava odgovornost.

"Ako u Prištini bude teških reči, biće i teških reči u Beogradu“, rekao je Baljići.

On je rekao da je lekcija koju Kosovo treba da nauči iz nedavnih događaja na severu da ne preduzima korake koji nisu u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

Baljići očekuje da će uskoro biti stvoreni uslovi za susret premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je takođe naglasio da je vreme da Kosovo ponudi Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.