Baluku: Snabdevanje strujom iz Albanije počinje u petak u 7 ujutru, žrtvovali su se za Kosovo

energetika
Izvor: lajmi.net

Albanska ministarka energetike i infrastrukture Beljinda Baluku izjavila je da će dvodnevno snabdevanje Kosova električnom energijom početi u petak u 7 sati ujutru i da će se zaustaviti 1. januara u ponoć, kao i da je ova akcija svojevrsna žrtva jer se u energetskom smislu i Albanija, kao i druge zemlje u regionu i šire nalazi u teškoj situaciji, prenosi Ljajmi.

Ona je nakon sednice vlade ponovila da će u pomenutom periodu Kosovu biti isporučeno 7.680 megavati struje i ponovila da Kosovo za to neće plaćati već da će količinu energije vratiti tokom letnjih meseci kada se Albanija suočava sa nestašicama vode.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je ranije danas da je ministarka ekonomije Artane Rizvanoli uputila zahtev Albaniji za isporuku električne energije.

"Imaćemo priliku mi njima da pomognemo tokom leta naredne godine. Ova pomoć je posebna jer dolazi u uslovima kada sama Albanija ima problema. Albanija nema izobilje da nam pomogne, ali je izrazila spremnost za to i zahvalni smo joj zbog toga", rekao je Kurti na konferenciji za novinare.