Baraljiu: Amerika za Kosovo od vitalne važnosti, ali dobre odnose treba imati i sa Rusijom i Kinom

Mazlum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Mazljum Baraljiu u izjavi za Kosovo onlajn navodi da će novi američki tim za Balkan imati zadatak da ubrza rešavanje svih otvorenih problema, pre svega završetak pregovora između Beograda i Prištine, ali i stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini.

“Problemi su veliki i nagomilani, zaoštravaju se odnosi, počevši od Dejtonskog sporazuma koji se pokazao kao nestabilan i neodgovarajući za prosperitet Bosne koja je stala na putu integracija. Tu su i drugi problemi, odnosi Srbije sa Kosovom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, događaji u Makedoniji. Amerika je shvatila da mora da se promeni politika i diplomatija na Balkanu, mislim da se ozbiljno vraća i mislim da je taj povratak, u odnosu na Trampovu i Obaminu administraciju dobra prilika za sve na Zapadnom Balkanu”, ističe Baraljiu.

Imenovanje iskusnih američkih diplomata u zemljama Zapadnog Balkana, po njegovom mišljenju, šalje jaku političku poruku.

“Upravo je nova Bajdenova administracija vratila pažnju Amerike na Balkan. Preko imenovanja najboljih poznavalaca prilika u poslednjih dvadeset, trisedet godina na Balkanu usredsredila je svoje napore, koji ukazuju na to da se Amerika ozbiljnim pristupom vratila na Balkan”, kaže Baraljiu.  

Za Kosovo su dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama od vitalnog interesa, smatra naš sagovornik i dodaje da nijedna vlada, bez obzira na premijera, ne sme da poremeti te odnose.  

“Ako su vlade racionalne, treba da vode računa da i sa ekonomskog i sa strateškog i sa političkog aspekta, sa velikim silama nema igranja. Amerika je vodeća sila u svim tim segmentima i nelogično je da se bilo koja vlada ponaša neodgovorno u odnosima sa Amerikom. Ali, isto tako i sa drugim zemljama. Evropa treba i sa Rusijom i sa Kinom da ima povoljnije odnose, da bi približila politike tih lidera prema Evropi u smislu saradnje, prospiriteta i koegzistencije naroda”, objašnjava Baraljiu.