Baraljiu: Dijalog Beograda i Prištine nije uspeo, krive obe strane, ali i EU

Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazljum Baraljiu izjavio je za Kosovo onlajn da dijalog Beograda i Prištine nije uspeo, jer devet godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma, Kosovo i Srbija nisu sproveli dogovoreno.

Profesor Baraljiu navodi da je na početku postojao tehnički dijalog između Prištine i Beograda koji je kasnije pretvoren u pravi politički dijalog, kome se i dalje ne vidi kraj.

"Ispalo je da ni Evropska unija kao medijator, niti obe strane, Kosovo i Srbija, nisu uspele da u toku ovih godina dogovoreno spovedu u praksu. Dogovoreno se vrlo sporo sprovodi. Nije samo jedan sporazum - o Zajednici srpskih opština ostao nesproveden, ima više desetine sporazuma, iz Prištine kažu 33, dok Beograd navodi da oko 40 sporazuma nije sprovedeno, a neki čak nisu ni ratifikovani u Beogradu, dok je neke Ustavni sud Kosova odbacio jer su bili protivustavni", objašnjava Baraljiu.

On smatra da dijalog nije uspeo, i da obe strane "treba da se okrenu razumu i da se dogovore".

"U 21. veku smo i kada smo već svesni krize i rata u Ukrajini, mislim da geopolitičke okolnosti navode obe strane da čuvaju mir i da se dogovore međusobno oko svega, da građani, Kosova, Srbije, celog Blakana, žive u prosperitetu jedni sa drugima, a ne jedni do drugih", kaže on.

Ogovornost, kako navodi Baraljiu, leži u EU, koja ima svoje unutrašnje probleme, ali i na Kosovu i Srbiji, koji nisu dovoljno dali, ili imaju rezervu, pa neće da se dogovore, da se stanje stabilizuje i da se živi u miru.