Baraljiu: Formiranje institucija čim prođu žalbeni rokovi, počinje nova politička epoha na Kosovu

Mazlum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Poznavalac političkih prilika na Kosovu i stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da proces formiranja institucija na Kosovu može da počne za devet dana, odnosno nakon završetka svih žalbenih rokova Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu.

“Nakon što prođu svi rokovi, onda se potvrđuju rezultati, koji se od strane Centralne izborne komisije šalju skupštini, zatim predsednik skupštine saziva prvu sednicu, kojom će rukoviditi najastariji i najmlađi poslanik, konstituiše se skupsttina, mandati, predsedništvo, vlada i na kraju se bira predsednik”, kaže Baraljiu.

Komentarišući rezultate izbora, odnosno pobedu Pokreta Samoopredeljenje, Baraljiu izražava nadu da će nova generacija političara uspeti da donese pozitivne promene građanima Kosova. 

“Konačni rezultati ukazuju da je nastala promena jedne epohe odnosno dvadesetogodišnje vladavine tradicionalnih partija na Kosovu. Sada imamo novu generaciju političkih predstavnika i to je dovoljno da se krene jednim novim putem, jer je očigledno do smo do sada imali dosta propusta i problema. Nadamo se da će koalicija Samoopredeljenja i Vjose Osamni biti stabilna, da ćemo imati stabilnu vladu koja će rešavati unutrašnje probleme svih zajednica koje žive na Kosovu, uključujući i sever Kosova gde će neposrednim angažovanjem i dijalogom uspostaviti neophodnu vladavinu prava”, navodi Baraljiu.

Kandidat sa najviše glasova na ovim izborima je Vjosa Osmani sa liste “Samoopredeljenja” sa 300.788 glasova, što je najviše osvojenih glasova do sada na Kosovu. Baraljiu nije iznenađen istorijskim rezultatom Vjose Osmani, koju je Demokratski savez Kosova potcenio.  

“Očigledno je da su predstavnici tradicionalnih partija u svemu pogrešili, pa čak i u procenama i ubeđenjima koje su imali prema sebi ali i prema drugima. Oni su mislili da se odlazak Vjose Osmani neće osetiti, međutim, ispalo je drugačije. Demokratski savez Kosova je na ovi izborima najviše izgubila u poslednjih 30 godina, osvojila je simboličan procenat glasova i poslanika ona je u krizi, za prevazilaženje te krize treba mnogo vremena. Neće moći da se ovo što se dešava u poslednjih 10 godina od kada je Isa Mustafa preuzeo rukovodstvo lako i brzo nadokandi treba mnogo razumavanjea, modifikacije i reorganizacije da bi se nešto promenili na bolje”, zaključuje Baraljiu.