Baraljiu: Između Rame i Kurtija nema ozbiljnih nesuglasica, balkanski inat ne vodi nigde

Mazljum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazljum Baraljiu kaže da između premijera Albanije i Kosova, Edija Rame i Aljbina Kurtija, nema sukoba već da se može govoriti o različitim političkim viđenjima problema, iako obojica pripadaju partijama levice.

"Ovde nije reč o sukobu, to je pitanje ličnih viđenja i ideologija partije po određenim pitanjima. Inače, realno gledano, nema nekakve radikalne razlike između njih, niti ima nesuglasica ozbiljne prirode ili animoziteta", kaže Baraljiu za Kosovo onlajn komentarišući posetu Rame Prištini u ponedeljak, tokom koje nije došlo do susreta sa Kurtijem. 

On ipak kaže da iako detalji nisu poznati, da po onome što se da videti javno ili iza nekakvih kulisa, izgleda da lični odnosi nisu najbolji, ali da su odnosi institucija ono što je važno. 

"Državni odnosi su na određenom dobrom nivou, odnosi između građana su na jako dobrom nivou, onako kako dolikuje 21. veku i demokratiji u ovom veku. Međutim, očigledno je da je vreme da balkanski lideri, koji po neki put izigravaju velikane i smatraju da predstavaljaju velike države i velike sile, a to nije nijedna zemlja na Balkanu, treba da shvate da su poverenje građana dobili da poboljšaju odnose, život građana, ekonomske odnose, a ne da se rukovode balkanskim inatima jer to ne vodi nigde. Treba se uozbiljiti, ne samo ova dvojica nego i ostali, jer ima tu i tamo nesuglasica u određenim elitama unutar nekih zemalja na Balkanu, i da se lični odnos ponekad ili neko vreme reflektuje i na državničke i političke odnose između predstavnika dve zemlje", kaže Baraljiu.