Baraljiu: Neko je namerno hteo da izbaci Kurtija iz izbornog procesa, ali on može da bude premijer

Mazljum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju neće biti onemogućeno da bude izabran za premijera, ukoliko njegova politička partija dobije dovoljan broj glasova na izborima, koji će biti održani 14. februara.

Baraljiu smatra da je odluka Ustavnog suda “namerna” i usmerena na eliminisanje Kurtija iz izbornog procesa.

“Ako se potvrdi od Sudskog veća i ostalih institucija pitanje onih koji imaju krivične predsude, i ako u CIK proglase da oni ne mogu učestvovati na listama, moraće da se ispoštuje ta odluka. Međutim, to Kurtiju neće smetati da vodi predizbornu kampanju, možda će ga neko zameniti na listi, a možda i ne, ali ako Samoopredeljenje dobije izbore sa listom Vjose Osmani, onda će on moći da se kandiduje za premijera”, ocenjuje Baraljiu. 

Odluka Ustavnog suda se mora poštovati bez obzira na to kakva je, ističe Barljiu koji istovremeno izražava sumnju da je ona motivisana eliminisanjem Aljbina Kurtija iz izbornog procesa.

“To je izgleda neko namerno uradio. Ove političke partije i ovi ljudi koji su na vlasti godinama, više su vodili računa kako da jedni drugima naprave neku smetnju nego da rade neke konkretne stvari za dobrobit građana”, kaže Baraljiu. 

On ukazuje na to da presuda Ustavnog suda nije razrađena i nije usaglašena sa Zakonom o opštim izborima, i kaže da zato Aljbin Kurti i drugi slučajevi poput njega ne treba da budu sankcionisani.

Baraljiu podseća da je krivično delo za koje je Aljbin Kurti uslovno kažnjen izvršeno 2015. godine, kada je na snazi bio krivični Zakon Br. 04/L - 082, koji je predviđao da nema pravnih posledica ukoliko se izvršiocu izrekne novčana kazna, uslovna kazna ili sudska opomena i da bi sada trebalo da se postupi po odredbama tog zakona.

“Tako da novim izmenama slučaj Aljbina Kurtija ne bi trebalo da se analizira, zato što je najvažnije pravno načelo “pogodniji zakon” za eventualnog počinioca krivičnih dela. Dakle, ako je raniji zakon podobniji treba da se uzme ta odredba, a ako ne onda odredba novog zakona. Buduću da je odredba ranijeg krivičnog zakona Kosova bila pogodnija za Kurtija onda bi ona trebala da se uzme u obzir. Ona ne proizvodi pravne posledice zato što je uslovna, ona je na neki način predvidiva, nije realna, ako se u određeno vreme ne ponovi krivično delo onda ono ne postoji i to ne treba da se uzima kao efektivno krivično delo”, objašnjava Baraljiu.