Baraljiu: ZSO "mrtvo slovo na papiru", slanje nacrta Venecijanskoj komisiji bespotrebno

Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiu smatra da nema potrebe za slanjem Nacrta statuta Zajednice srpskih opština Venecijanskoj komisji i da će ZSO, kao i Briselski i Ohridski sporazum, ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

Baraljiu smatra da nesprovođenjem sporazuma Beograd i Priština kupuju vreme.

"Očigledno je da Zajednicu ne žele ni Beograd, ni Priština. I Beograd i Priština imaju potrebu da kupuju vreme, pogotovu posle evropskih izbora, gde vidimo da su desnica i levica pokazali rast, dakle biće uticajni u Evropskom parlamentu kao političke snage", ističe Baraljiu.

Dodaje da nema potrebe slati nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji na ocenu, već da je neophodno da Kosovo i Srbija po tom pitanju odgovore potvrdno ili odrično. Ipak, kaže Baraljiu, kosovske vlasti u vezi sa ZSO nisu bile dosledne svojim stavovima.

"Venecijanska komisija jeste prestižna, ali ne mislim da joj treba nešto poslati. Potrebno je reći da ili ne, a Kosovu Asocijacija ne odgovara jer ima ingerencije države, kao i minimizacije države. Predstavnici Vlade Kosova su u tom smislu neodrživi, jer su različito predlagali i delovali. Jednom su rekli da se to potpiše u sklopu Briselskog i Ohridskog sporazuma, pa to nije išlo, stav kosovske vlade i Kosova se nije usaglasio sa EU i sa Beogradom, tako da je pitanje Asocijacije i Briselskog i Ohridskog sporazuma mrtvo slovo na papiru", navodi Baraljiu.

Na pitanje da li predlog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se Nacrt ZSO uputi Venecijanskoj komisiji znači da on ne veruje Ustavnom sudu Kosova, Baraljiu navodi da Kurti nije jedini koji ne veruje toj instituciji, ali da je glavni problem Kurtijeva "politička gimnastika".

"Nema šta Kurti da veruje ili ne Ustavnom sudu, taj sud se pokazao kao fluidan, dosta je slučajeva da je Ustavni sud o istim pitanjima donosio različite zaključke. Ima i drugih koji Ustavnom sudu ne veruju dovoljno, ali to nije pitanje, već da Kurti pravi političke gimnastike koje su nedovoljno čvrste u stavomima. Prvo govori jedno, pa drugo, rekao je čak i da za jednu noć može da pripremi Nacrt statuta Zajednice, to se ne može uraditi za jednu noć, pogotovu ne od jednog inženjera elektrotehnike", naglašava Baraljiu.

Strane u dijalogu nisu dovoljno ozbiljne i spremne na dogovor, koji je, ocenjuje Baraljiu, građanima prekopotreban.

"Mislim da obe strane u dijalogu nisu dovoljno uključene u smislu ozbiljnosti. Trebalo bi da postoji jedno rešenje. Zapad isprobava Kosovo i Srbiju kako će se zaključiti ovo pitanje, da se jednom za svagda to raščisti, jer narod to želi. Dovoljno je bilo nesuglasica i konflikata, tako da je vreme da Beograd i Priština to shvate, i priznaju ono što se međusobno može priznati", zaključio je Braljiu.