Baraljiu o imenovanju Rašića za ministra: Poslednja će biti reč Ustavnog suda

Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu, povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti ima pravo da imenuje pojedinca koji nije deo kosovskog parlamenta ukoliko ne postoji koalicija sa manjinskim strankama.

Baraljiu je za Kosovo onlajn naveo da Srpska lista svakako ima pravo na žalbu, a da Vlada Kosova i premijer treba najpre da dobro analiziraju tu odluku.

"U ustavu ima osnova za ovakvu odluku, jer u njemu stoji da, ukoliko ne postoji koalicija sa manjinskim partijama, onda se čak i iz društva bilo koja ličnost za koju se smatra da je reputativna i autoritetna, može postaviti na mesto ministra. Srpska lista je odlučila da se odrekne svog prava. Pravo nije obaveza, već opcija. Ukoliko se jednom ono propusti, onda se po principima tumačenja prava može izabrati i druga opcija, jer se radi o istom zastupljenju iz iste zajednice", smatra Baraljiu.

Dodaje da Srpska lista nikada nije trebalo da odustane od prava koja joj pripadaju kao manjinskoj partiji.

"Srpska lista je ranije trebalo da ima na umu da treba da iskoristi svoje pravo. Ali nije bila u koaliciji sa Kurtijevom vladom, čak je i ministar Rakić više puta jasno i glasno nastupao protiv kosovske vlade i njenih postupaka. Oni su dobrovoljno odustali od uživanja svojih prava", dodao je on.

Prema njegovim rečima, poslednja će biti reč Ustavnog suda koji, kako je naveo, nije konstantan i egzistentan u svojim odlukama.