Baraljiu: Vučić učvrstio poziciju, ne očekujem promenu politike prema Kosovu

Mazljum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazljum Baraljiu izjavio je za Kosovo onlajn da preliminarni podaci izbora u Srbiji pokazuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učvrstio svoju poziciju i da ne očekuje promenu kursa politike prema Kosovu.

„Ne očekujem promene politike prema Kosovu, niti kursa, niti prema Kosovu, niti prema zapadu. Jasno je da Vučić, njegova partija, i njegovi saborci, kako su oni sinoć rekli, neće menjati puno šta, samo taktički kupiti vreme, nastaviti sa tom politikom i prema zapadu i prema istoku koja će biti teško održiva, zato što su ovi na zapadu moblisani, EU ima neke politike i namere, videćemo da li će se tim namerama i taktikama zapada da se učvrsti poltika prema Vučiću, u smislu da digne ruke od Rusije“, rekao je Baraljiu.

Nije siguran, kaže, kako će se dijalog u nastavku odvijati, dodajući da ne očekuje velike promene.

„Očigledno je da su gospodi Vučić i njegova lista poneli apsolutnu pobedu i tu nema šta, bez obzira što ima još hiljadu i nešto izbornih mesta da se prebroji. Ako odluči da u toj koaliciji, u toj listi, ima još pričvršćivanja redova između desnice, na neki način, bez obzira kako se oni na neki način službeno nazivaju, njihove partije, onda nije zaočekivati da će biti neka druga taktika, odnosno realno ponašanje nove vlade, zavisi kakva će biti, koja će biti i kada će biit formirana, mislim da za izvesno vreme neće biti formirana vlada, ali ne može se očekivati na osnovu svega toga što smo videli juče, taj mozaik partija i udruženja, da će biti neka drastična promena kursa, ni prema Evropi, ni prema Rusiji. To je zato što Vučić i njegova vlada će na neki način biti u sendviču između istoka i zapada, konkretno između Rusije i Evropske unije, tako da, imajući u obzir i zadnju izjavu gospođe Brnabić u Briselu i neodlazak Vučića tamo, očigledno da nešto može da znači, dakle, ne neka promena kursa, ne može se očekivati, ali ako bude, bilo bi dobro za srpski narod, za Balkan i Evropu“, rekao je Baraljiu.

Vučić je tokom kampanje često ponavljao da priznanja Kosova neće biti i da će se Srbija boriti da Priština ne postane član UN, međutim, Baraljiu ističe da se na to ne može uticati.

„Da Kosovo bude član ili ne UN ne može odlučivati ni Vučić, ni Srbija, ni Balkan, a ni mi. Tu postoji taj demokratski mehanizam glasanja i zavisi od zemalja članica te organizacije, a ostalo da, uticaj Srbije na učlanjivanje u međunarodnim organizacijama, može postojati, kao što je bio recimo za Savet Evrope javno, bez obzira na ono što su Vučić i Srbija verbalno prihvatili, i Briselski sporazum i Ohridski, oni su bili i jasno i glasno protiv toga“, rekao je Baraljiu.

Ostaje da se vidi, isitče Baraljiu, kakva će biti politika nove vlade i odnos sa SPS-om.

„Videćemo da li će vlada imati većinu i bez te partije, ali naravno da će ona pričvršćivati poziciju prema opoziciji, i ako bude imala punu podršku, ona će najverovatnije priključiti još neke partije kao što su vojvođanski Mađari, bošnjačke partije iz Sandžaka, dve partije koje su dobile po dva mandata... Videćemo kako će ići to prestrojavanje, ali najverovatnije da će i to uticati na to da li će Dačićeva partija biti uz Vučića ili ne, i da li uz ova nova priklanjanja, da tako kaže, desnice prema Vučiću i sa Vučićem, da li će SPS biti priklonjena svemu tome“, rekao je Baraljiu.