Baraljiu: ZSO nije Kurtijeva obaveza, Kosnetova izjava protiv dijaloga

Mazlum Baraljiu
Izvor: Periskopi

Stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu ocenjuje da bi stavovi ambasadora i drugih međunarodnih zvaničnika trebalo da budu neutralni, ukoliko žele da imaju konstruktivan uticaj na nastavak dijaloga Beograda i Prištine. On napominje da formiranje Zajednice srpskih opština nije obaveza premijera Aljbina Kurtija, uzimajući u obzir činjenicu da je Ustavni sud potvrdio da odredbe Briselskog sporazuma ugrožavaju nacionalne interese Kosova. 

“Ti razgovori Beograda i Prištine nisu merodavni u smislu međunarodnog prava, Kosovo nije ravnopravan partner, smatrano je sastavnim delom Srbije i to piše u preambuli njihovog ustava i ako je tako ti sporazumu nisu merodavni. Svaka zemlja po međunarodnim zakonima ima pravo i mogućnost u bilo kojoj fazi, čak i nakon ratifikacije u parlamentu da odustane od određonog sporazuma, za koji određena vlada smatra da je štetan za zemlju i njene interese. S obzirom da Kurti ima većinu u parlamentu, on može da odustane od tog sporazuma, koji nije pravi sporazum i koji po pravnom sistemu nema međunarodnu snagu dveju priznatih država”, izjavio je Baraljiu za Kosovo Onlajn.

On ukazuje da je izjava američkog ambasadora Filipa Кosneta da “Кosovo ima obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom“ jednostrana i ne ide u prilog nastavka dijaloga.  

“Najbolje bi bilo da imaju neutralan stav o svemu što se događa u dijalogu Beograda i Prištine, jer svako eventualno prejudiciranje nije u duhu dobrog toka i nastavka dijaloga. Stiče se utisak da je neko na nečijoj strani, bilo bi dobro da doprinesu neutralnim pristupom, svaka strana ima svoje razloge. Očigledno je da nijedna strana nije spremna da se nastavi dijalog, u takvim okolnostima se ne može gajiti nada da će dijalog imati epilog koji će biti u interesu obe strane.

Treba pomoći konstruktvinim stavom, a ne izjavama u prilog jedne ili druge strane”, ističe Baraljiu.

Prema mišljenju Baraljiua nije realno očekivati da Aljbin Kurti uradi nešto protiv čega se “žestoko borio”, dodajući da su stavovi premijera Kurtija odavno poznati i da neće snositi eventualne posledice zbog toga. 

“Onaj ko je snažan u međunarodnoj politici i koji učini ono što misli, ne može imati nikakve posledice. Međunarodna zajednica i ova vlada treba da budu obazrivi i da sarađuju. Ono što ne može potpisati, pogotovo Kurtija niko neće naterati jer se grčevito borio portiv zajednice koja bi oštetila nacionalne interese Kosova”, zaključio je Baraljiu.

Miodrag iz Peći
18. Jun 2021.
Zaboravljate na Srbe i samo ih se setite kada nešto trebate da im uskratite. Bez saglasnosti 7 od 10 poslanika srpske zajednice a kako je Srpska Lista vlasnik svih mandata a poništenje Briselskog Sporazama koji je potpisan u briselu sa Tačijeve strane i ratifikovan u skupštini Kosova.
To je zapisano u ustavu Kosova pa da Kurti ima 140 glasova ne može se ništa uraditi na štetu Srba.
Dakle, ništa od poništenja Briselskog Sporazuma i Vašingtonskog Sporazuma, Ujedinjenju sa Albanijom (to je i Kurti priznao), Vojske Kozsova, Članstva u Nato...
Milo
20. Jun 2021.
Zabrinjavajući amaterizam i neosnovani nepotizam intelektualne elite. Nisu međunarodni odnosi plemenski dilovi i postoje granice do kojih može prljavi novac da kupi politički uticaj. Miran Kurti, vezi konja gde ti gazda kaže
Rasim
20. Jun 2021.
Ovaj covek je sudija Ustavnog suda? Neverovatno!.
Medjunarodni ugovori, i to uz posredovanje medjunarodnog faktora, nisu obavezujuci za Kosovo? Ovo ne bi izjavio student prve godine prava.