Barbano: Situacija na Kosovu mirna, ali krhka

General Barbano
Izvor: Euleks

Situacija na Kosovu je mirna, ali još uvek krhka, ocenio je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano, ali i upozorio da na severu može ponovo da dođe do eskalcije, bez obzira na međunarodno prisustvo.

"Videli smo da se situacija može vrlo lako pogoršati, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Bansjkoj",  rekao je Barbano u intervjuu za A2 njuz.

Kada je reč o istrazi događaja u Banjskoj, ukazao je da Euleks nema izvršni mandat i da je to pitanje u nadležnosti kosovskih institucija.

"Euleks nema mandat da sprovodi istrage od 2018. Mandat Euleksa ne uključuje, ne predviđa nikakav izvršni mandat. Dakle, punu odgovornost za sprovođenje istraga imaju samo institucije Kosova", naveo je Barbano.

Ističe da Euleks prati da se istrage koje sprovode Kosovska policija i vlasti sprovode u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i evropskom praksom.

Euleks, dodao je, garantuje da se ljudska prava u potpunosti poštuju duž celog lanca pravde i sudstva, uključujući aktivnosti koje obavlja policija, ali i one koje obavljaju tužioci, sudije, advokati i popravni sistem, uključujući i Institut za sudsku medicinu.

Na pitanje da li je Euleks pratio istragu događaja u Banjskoj, Barbano je istakao da su predstavnici Euleksa bili prisutni. 

"Bili smo prisutni u Banjskoj za vreme napada. Bili smo veoma blizu kruga manastira i pratili aktivnosti Kosovske policije. Vodili smo uviđaje za hodočasnike, pratili one koji su bili u manastiru i pratili ih do zajedničkih prelaza do završetka svih operacija", naveo je Barbano.

Na pitanje da li je primio neke zahteve kosovskih vlasti za izručenje osumnjičenih u slučaju Banjska, Barbano je ukazao da je Euleks odgovoran za policijsku saradnju, međunarodnu policijsku saradnju, omogućavanje razmene informacija između kosovske policije i međunarodnih policijskih službi, uključujući i MUP Srbije, te pojasnio da se, kada je reč o ekstradiciji, radi o o međunarodnoj pravosudnoj saradnji, koja nije deo mandata Euleksa.

"Međutim, mi olakšavamo razmenu informacija Losovske policije, međunarodnih organa za sprovođenje zakona, kriminalističke jedinice i Interpola. Ali odgovornost za ekstradiciju i obaveštavanje ide preko Unmika i drugih", ukazao je Barbano.

On je naglasio da Euleks ima kontakte sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i omogućio je neke zahteve za informacijama od strane Kosovske policije, dodajući da se sada čekaju odgovori.

Govoreći o izlasku Srba iz institucija, šef Euleksa je istakao da su ostavke policajaca, tužilaca, sudija i službenika izazvale vakuum u institucijama vladavine prava na severu.

"Euleks je preuzeo proaktivnu ulogu u sprovođenju izviđačkih patrola kako bi omogućio svest o situaciji i uverio stanovništvo u međunarodno prisustvo na terenu. Takođe smo stvorili kapacitete za praćenje aktivnosti koje sprovodi Kosovska policija preko naših viših policijskih savetnika i savetnika koji se nalaze na severu, koji sarađuju sa Kosovskom policijom. Spremni smo za svaki eventualni zahtev u cilju obezbeđivanja javnog reda i bezbednosti. Ali ovaj zahtev policija do sada nikada nije uputila", rekao je Barbano,

Provera vladavine prava, institucija i pravosudnog sistema je mehanizam koji će garantovati integritet i odgovornost sudija, tužilaca i advokata, ukazao je Barbano.

"Međutim, modaliteti kroz koje je to moguće spadaju u odgovornost institucija Kosova. Euleks ponovo prati dešavanja u ovoj oblasti, pomažući savetima kada je to potrebno i takođe pomaže u nadgledanju aktivnosti radnih grupa u okviru takozvane deklaracije o zajedničkoj posvećenosti, koju vodi Ministarstvo pravde uz učešće Tužilačkog saveta Kosova i saveta pravde", podsetio je on.