Batali: Romi, Aškalije i Egipćani izgubili poverenje u kosovske institucije

Vesa Batali
Izvor: Koha ditore

Zamenik ministra kulture, omladine i sporta Sejnur Vešal i menadžer projekta u Organizaciji "Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, Vesa Batali ukazali su na nepoštovanje i ugrožavanje prava Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu, prenosi Koha.

Batali je na KTV istakla da u učenici na Kosovu nemaju u udžbenicima da osima, srpske, bošnjačke.... postoje i pripadnici romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

"Za razliku od drugih vlada, ova vlada ima političku volju za promene. Imamo ministre koji dolaze iz civilnog društva i poznaju takve teme. Sve dok postoji politička volja, onda se mogu uraditi velike stvari“, rekla je Batali.

Prema njenim rečima, pripadnici ovih manjinskih zajednica treba da dignu glas za svoja prava.

Zamenik ministra kulture, omladine i sporta Sejnur Vešal podsetio je na nedavno prebijanje muškarca romske zajednice u jednom tržnom centru u Prizrenu zbog nenošenja maske.

Vašel je istakao da je nedopustivo da se tako nešto dogodi, pogotovo što su sa njim u tom trenutku bili njegova žena i 11 godišnja devojčica koja je videla ceo događaj.

"Prema informacijama, niko u centru nije nosio masku, dok je od jednog člana naše zajednice traženo da stavi masku. Tada niko nije intervenisao u tom incidentu, niti je obavestio policiju, žrtva je morala da izađe napolje i obavesti policiju. Još ironično je lečenje u medicinskom centru. Tačan pregled nije obavljen. Rečeno mu je 'nemaš ništa na licu', ali ga niko nije pregledao po leđima”, rekao je Vešal.

Prema njegovim rečima, kao predstavnici Roma, Aškalija i Egipćana neće dozvoliti da to prođe, a da ne bude sankcionisano zakonom.

"To treba sankcionisati da se više ne ponovi“, rekao je Vešal.

Prema mišljenju Vese Batali, pripadnici pomenutih zajednica su izgubili veru u institucije, pa zato mnogi slučajevi diskriminacije ostaju neprijavljeni.