Bećaj: Ne možete uvesti reciprocitet, a da niste realizovali ZSO, to je institucionalna obaveza Kosova

Beljul Bećaj
Izvor: Koha ditore

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenjuje da Kosovo ne može da štiti svoj suverenitet kroz uvođenje recipročnih mera Srbiji, a da, sa druge strane, ne realizuje Briselski sporazum o Zajednici srpskih opština.

Bećaj u izjavi za Kosovo online ukazuje da je sloboda kretanja jedino racionalno rešenje za novonastalu situaciju na severu Kosova, gde Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza, Jarinje i Brnjak i dodaje da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

"To je jedna notorna glupost obe strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se ovaj potez od strane gospodina Kurtija shvati ozbiljno, odnosno da se složeno pitanje implementacije Zajednice srpskih opština shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova", kaže Bećaj.

Bećaj dodaje da su Kosovo i Srbija prethodnih dana nepotrebno demonstrirali silu, kako bi postigli određene ciljeve. Prema njegovim rečima, dve strane sada treba da pronađu racionalno rešenje za prevazilaženje situacije na severu Kosova, koje će biti u obostranom interesu.

"To je jedna teatralna dramatizacija situacije, mislim da je to bilo nepotrebno i suvišno, naši odnosi nisu normalni, ali desetak godina tobože stremimo da dođemo da nekakve normalizacije, a doživljavamo scene koje liče na ratnohuškačke", kaže Bećaj i napominje da nema opravdanja ni za jednu, ni za drugu stranu, da putem sile ili demonstracije sile postigne željeni cilj.

"Dokle god budu bili na sceni uzročnici zadnjeg konflikta, bili oni direktni ili indirektni, teško je doći do normalizacije odnosa između nas", navodi Bećaj.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozivala na deeskalciju situacije, a portparol Evropske unije Peter Stano je saopštio da će se glavni pregovarači Kosova i Srbije u sredu sastati u Briselu, kako bi se razmotrila trenutna situaciju na severu Kosovu.

Međutim Bećaj ne veruje da će na tom sastanku biti postignuto neko konkretno rešenje jer, kako kaže, dve strane posredstvom Evropske unije već deset godina vode dijalog o normalizaciji odnosa. On konstantuje da ti razgovori ne daju rezultate.

"Birokratija evropske zajednice previše poprima karakter vatrogasaca koji dolaze u teškim situacijama, a ne učine baš ništa da do tih situacija ne dođe. Ne treba reći da je prisutno ozbiljno interesovanje evropskih zvaničnika, kako bi došlo do prevazilaženja stanja, glavni deo odgovornosti leži u nama, ali jedan deo upravo leži kod evropskih dilpomata, koji nisu uradili ništa u pronalaženju rešenja koje bi smirilo situaciju”, smatra Bećaj.

On ističe da evropski lideri godinama unazad govore kako Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a da oni sami ne pomažu da do toga dođe.

"Da budem korektan, naša odgovornost i obaveza je najveća u ovoj situaciji, ali i obaveza evropske zajednice nije zanemarljiva, ona je isto tako deo međunarodne odgovornosti", ističe Bećaj.

Posetu premijera Albanije Edija Rame Prištini, u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije povećane, Bećaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa premijerom kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, imajući u vidu da Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

Takođe, Bećaj smatra da "korektni odnosi Rame i Vučića" mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

"Njegove izjave su u funkciji smirivanja situacije, ukoliko bude nekih pozitivnih promena narednih dana, onda možemo da kažemo da je njegov dolazak na Kosovo jeste rehabilitacija njegovih odnosa sa Kurtijem, a istovremeno i pokušaj da se situacija na severu smiri", zaključuje Bećaj.

zabeli ks
28. Septembar 2021.
Jedna od največi obmane srpke javnosti od strane Srbije je da po Biselskim sporazumu ne postoji zajednica srpski opštine tzv ZSO nego zajednica opština sa srpskom večinom ZOSV. Razlika je dan i noč. Druga: da opštine mogu izlaziti iz te tzv zajednice sa srpskom večinom ZOSV, kad u opštinama južno od Ibra dođe do promene, i budu večinskim Albancima. Taj predlog su Albanci prihvatili za razmatranje uskladu sa ustavom Albanskog Kosovo. NO več je došlo do promene Klokot je postala večinskim Albancima i druga na pragu, dok za dvije Štrpce i Gračanice sa 1/3 Albancima , biče nefunkcionalne blokadom iz nutra, koja če u budučnost neminovno dočiče do promene. Danas ni ovo ZOSV nije više rešenje, alternativa su dobrosošle za razmatranje, jedan od njih je srpski savet za manjinu.
PNM
28. Septembar 2021.
A što tvoji lideri ne kazu to sto ti pričaš?
Zato što lupetaš gluposti! Kakva ZSOV?
Lepo pise u Briselskom sporazumu šta je ZSO i kako treba da se formira. Tošto se vi plasite da ce biti REpublika Srpska je vas problem.
roki
28. Septembar 2021.
Ma zotri Beqaj ovde sve u Kosovo moze.Pravis zgradu na 5 sprata ako ima dozvolu posle 3 meseca vidis ista zgrada ima 10sprata.Sve moze na Kosovu korupcija i kriminala nikada se nemogu iskoreniti.Svaka vlast koja je dosla na celu Kosova nije nista uradila samo da sitnim kriminalom.Krupne ribe su nedodirljive a sve su to mavodno komandanti iz rata njih nesmo niko da dira oni su nedodirljivi.Uzalud se Albi i Albulena busaju u prsa ali nisu se pomerili sa mrtve tacke.Korupcija na visokom nivou je rak rana Kosova.
Vlada
28. Septembar 2021.
Zabeli, ako je tako kao što ti kažeš, što se onda plašiš ZSO?
Možda povratka 250.000 proteranih Srba? Neće se svi vratiti. Možda 100 do 150 hiljada ljudi. Kad Srbi institucionalno dobiju svoju autonomiju moći će da otvaraju firme, dovode velike Srpske kompanije i uposle desetine hiljada Srba. Posao je uslov povratka Srba, a Srbija je dovoljno moćna da to uradi.
roni
28. Septembar 2021.
Zabeli ti nemas pojma lupas kao.Maksim po divizije.ZSO mora se formirati i to budi siguran 100% to ste vi i vasa Skupstina prihvatili i izglasali sa vise pd 2/3vasih poslanika.To je vasa obaveza koju uporno odbijate da sprovedete u delo od 2013 god.evo punih 7 god.To je jedan medjunarodni Briselski sporazum potpisan izmedju Evrpe Srbije i Kosova.E sada se vi plasite ZSO zato sto ce ona biti jaka mnogo jaka jer ce Srbija investirati mnogo izgraditi mnogo fabrika a vi nemate ni jednu jedinu i gde ce raditi veliki broj Albanaca jer Kosovo ima najvecu nezaposlenost na Balkanu.Bez formiranja ZSO Srbija nista nece drugo.nece sprovesti u delo.A drugo u tu ZSO mogu se pridruziti ko hoce.
zabeli ks
28. Septembar 2021.
Ljepo je sanjati jel da! samo sanjaj...
zabeli ks
28. Septembar 2021.
PNM -Šta pričam! Ne postoji po Briselskom sporazumu tzv zso nego zajednica opština sa srpskom večinom ZOSV. Čemu se plašiti !? južnije od Ibra ili su postali ili če skoro postati i te preostala opštine sa večinom srba Albanskom večinom.
Rados
28. Septembar 2021.
Zabeli ti zivis u zabludi i mnogo imas usku viziju gledanja
ZSO bice i ako vas to mnogo boli i to ce buti vrlo brzo.Ima da se iznendis.Sve ovo sto se desava na Severu su igre i uvod u formiranje ZSO.Ona ce za kratko vreme biti jaca od Kosova ekonomski jer ce otvarati mnogo fabrika i zaposlice se mnogo mladi a pogotovu Albanci koji nemaju posla i svakim danom beze na Zapadu.Ako ne radis bice i za tebe poso.Citaj malo sta kaze Beqaj da mora da se formira ZSO ako neznas on je jedan od najacih i najpametnijih apolitickih analiticara na Kosovu.On je Albana ako ne znas ali poznaje stvari za razliku od tebe sto neznas nista.E2Mj
Roni
28. Septembar 2021.
Gospodine Becaj to kazite Kurtiju i Vjosi mozda neznaju za to .