Bećaj: Promene granica neće biti, to je Nemačka zaustavila

Beljulj Bećaj
Izvor: Tanjug

Politikolog Beljulj Bećaj izjavio je da je sastanak u Tirani koji je nemačka kancelarka Angela Merkel održala danas sa liderima zemalja Zapadnog Balkana važniji od sastanka održanog u Srbiji i da očekuje promene u odnosima između Kosova i Srbije, piše Koha.

"Spremnost premijera Kosova Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, i pored značajnih razlika u kreiranju politika, vidi se dimenzija u smeru nastavka procesa. Poenta je u tome da, uprkos razlikama oba lidera imaju zajednički imenitelj koji ima veze sa formiranjem etničkih država. Ako tu mogu pronaći zajednički jezik, mislim da se svi napori za evropske integracije mogu svesti na nulu. Ne isključujem postignute sporazume, ono bitno što ima veze sa suštinom problema, odnosno sa priznanjem statusa Kosova, može krenuti u drugom smeru i promeniti orijentaciju", rekao je Bećaj.

Govoreći o ideji promene granica i razmene teritorija, Bećaj je rekao da bi, ako to ne uspe, mogao biti doveden u pitanje 'sporazum' koji ujedinjuje Srbiju sa Republikom Srpskom i Kosovo sa Albanijom.

„Nisam siguran da se bavimo promenom granice, imam naznake zbog kojih sumnjam da pitanje formiranja etničkih država može biti i bez promene granica. Ako svi pokušaji promene granice ne budu uspeli, a mislim da neće uspeti jer je to Nemačka zaustavila, ali Merkel odlazi i  bojim se da to može dovesti do regionalne nestabilnosti ”, dodao je Bećaj.

Prema njegovim rečima Vučićeve izjave da neće priznati Kosovo i da će s Albancima postignuti sporazum bez pominjanja Kosova kao države nisu bespredmetne.

Za Bećaja su takve izjave pokazatelj "da se sporazum o formiranju etničkih država može postići bez promena granica Kosova".

Miodrag iz Peći
15. Septembar 2021.
Na Balkanu ne može da prođe koncept "Građanske države" kao što su Kosovo i Crna Gora. Više demokratije i manjinskih prava ima u Srbiji npr. nego u CG i Kosovu. Merkelka je ostavila zaveštanje da Srbija može ući u EU bez rešavanja kosmetskog problema i to je za Srbiju najvažnije. Kada vide Kosovo i Republika Srpska da ne mogu da ostvare evrointegracije oni će se prirodno ujediniti sa maticama i na taj način ući sa Srbijom i Albanijom u EU. Što se tiče promene granica one su nemininovne odnosno i RS i Kosovo se moraju odreći Posavine u korist hrvatske Herceg Bosne i Kosovo severno od reke Ibar a vodom iz Jezera Gazivode (što je kočnica svih sporazuma) će se "Platiti" Eksterotijalnost SPC i njenih metoha po vatikanskom modelu. Normalno je da će model ZSO "Preliti" i u Albaniju (Vrake) i CG (Severna Crna Gora i Budva i Kotor) i tako će biti i "Vuk sit i ovce na broju"...
Lubarda
15. Septembar 2021.
Multietnička društva su izvor nestabilnosti pogotovo na Balkanu koji je opterećen teškom istoriji.Rješenje su etničke države .E onda može građansko društvo.
Svi govore u negativnom kontekstu "velika Srbija" ,"velika Albanija" a to je pogrešno.Zašto svaki narod ne bi bio 90 posto većina u matičnoj državi?
Ko nije za promjenu granica?
Odgovor:onaj ko ima korist vječitet krize i sukoba
Onako matematički,surovo realno i bez emocija Jugoslavija je bila velika Srbija + Slovenija.
Nagradni pitanje glasi:
Koje 2 države su trenutno "velike" na Balkanu?
Odgovor:velika Bosna i hercgovina i velika crna Gora.
Ili smo svi slijepi pa to ne vidimo.