Begaj: Nijedan izmišljeni izveštaj ne može da uprlja OVK

Bajram Begaj
Izvor: Reporteri

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da "nijedan izmišljeni izveštaj" neće uspeti da izbledi "slavno nasleđe" OVK, prenosi Reporteri.

"OVK je svetla stranica naše zajedničke istorije, koja svakog Albanca čini ponosnim. Nijedan izmišljeni izveštaj koji pokušava da ukalja krv i samopožrtvovanje Albanaca u odbrani slobode, zastave i nacionalnog identiteta nikada neće uspeti da izbledi ovo slavno nasleđe", rekao je Begaj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 

Begaj je, kako prenosi Reporteri, naveo da Albanci u istorijskim procesima treba da budu svi zajedno, da deluju razborito i mudro i u odbrani svojih interesa i mira u regionu. Osim o OVK, govorio je i o Ibrahimu Rugovi.

"Ibrahim Rugova je bio vizionar i centristički lider i osnivač nezavisnosti Kosova, njegova vizija je inspiracija za sve političare i na Kosovu i u Albaniji", rekao je Begaj.

On je dodao, kako prenosi Koha, da Albanija podržava članstvo Kosova u NATO i svim međunarodnim organizacijama.

Begaj je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem, rekao da i Albanija podržava liberalizaciju viza za građane Kosova, rekavši da će raditi na tome da se ovaj proces završi što je pre moguće.

"Liberalizacija viza za građane Kosova je pravo koje bi trebalo da uživaju kao i ostali građani regiona”, rekao je on.

Begaj je dodao da su nacionalna bezbednost, energetska nezavisnost, pandemije i mnoge druge oblasti od prioritetnog značaja i da je "kao nikada do sada neophodna saradnja dve zemlje".

Što se tiče dijaloga Kosovai i Srbije, Begaj je rekao da, kako su rekli američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc, završetak pregovora treba da bude obostrano priznanje u središtu sveobuhvatnog sporazuma.

"Cenim stav predsednika i Vlade Kosova u nastavku dijaloga sa Srbijom kao jedinom načinu da se jasno stavi do znanja da je realnost nezavisnog Kosova nepovratna i nepromenljiva“, rekao je on.

Begaj je poručio da blisku saradnju Kosova i Albanije treba nastaviti intenzivnim i merljivim radom na implementaciji svih sporazuma.

"Moramo iskoristiti naše ekonomske potencijale. Koraci koji su već preduzeti za olakšavanje prometa za ljude, robu, pravi su koraci za prioritetne investicije. Moramo iskoristiti prednosti evropskih i regionalnih integracijskih procesa i mehanizama da materijalizujemo naše zajedničke projekte. Veoma važan bilateralni aspekt je onaj u oblasti obrazovanja i kulture”, rekao je on.

Nakon konferencije sa Osmanijem, Begaj se sastao sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom.