Begaj: Ohridski sporazum se pretvara u razočarenje

Bajram Begaj
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da niko ne može da dovodi u pitanje "suverenitet i teritorijalni integritet Kosova tražeći od lidera Kosova i Srbije hrabrost da postignu dogovor", prenosi Koha.

Begaj je na Prespanskom forumu naveo da je Ohridski sporazum bio trenutak optimizma ali da se pretvara u razočarenje.

"Poslednji javni dogovor postignut u Ohridu između Kosova i Srbije bio je još jedan trenutak optimizma, ali čini se da se pretvara u trenutak razočarenja. Ne želim da ulazim u detalje, jer naši evropski i američki partneri daju ogroman doprinos da strane postignu kompromis za normalizaciju odnosa i međusobno priznanje”, naveo je Begaj.

On je rekao i da Kosovo i Srbija treba da slede primer Grčke i Severne Makedonije kako bi unapredili proces pomirenja i normalizacije odnosa.

„Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova danas niko ne može da dovede u pitanje. Kosovo je nepovratna politička realnost. Ali cenim da je pravo vreme da lideri Kosova i Srbije preuzmu istorijske odgovornosti i da poput Severne Makedonije i Grčke pre pet godina, unaprede proces pomirenja, normalizaciju odnosa i međusobnog priznanja”, rekao je Begaj.