Begaj: Sporazum Kosova i Srbije sa međusobnim priznanjem u centru garancija za bezbednost regiona

Bajram Begaj
Izvor: Reporteri

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je danas, nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, da bi normalizacija odnosa Srbije i Kosova, sa međusobnim priznanjem u centru, doprinela bezbednosti i razvoju čitavog regiona, prenosi Koha.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije, usredsređena na međusobno priznanje, imala bi veoma pozitivan uticaj na bezbednost i napredak regiona Zapadnog Balkana", istakao je Begaj.

On je pozdravio posetu dvojice američkih senatora i ocenio da je sve veće interesovanje američkog Kongresa za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana.

Begaj je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog unapređenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i istakao da za Albaniju i Albance ta zemlja ostaje glavni strateški partner, prijatelj i saveznik.

Posebno se osvrnuo na, kako je naveo, veoma dobru saradnju koju SAd i Albanija imaju, posebno u poslednje dve godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su preduzele zajedničke inicijative za osudu "ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije u Ukrajini", kroz različite rezolucije.

U tom kontekstu, Begaj se fokusirao i na nove izazove sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, kao i na povećanje pretećih aktivnosti trećih strana koje su neprijateljski raspoložene prema evroatlantskim dešavanjima u regionu.

On je takođe izrazio zahvalnost na saradnji i podršci koju specijalizovane američke agencije daju u borbi protiv sajber napada, koji za glavni cilj imaju oštećenje digitalne infrastrukture albanske države.