Ben Ami: Sporazum Kosova i Srbije mora da sadrži autonomiju srpskih opština 

Šlomo Ben Ami
Izvor: Periskopi

Bivši šef diplomatije i nekadašnji ministar unutrašnje bezbednosti Izraela Šlomo Ben Ami izjavio je da sporazum Kosova i Srbije mora da sadrži neku vrstu autonomije srpskih opština, jer se veza srpske manjine na Kosovu i Srbije ne može poreći, prenosi Albanijan post. 

Tvrdi da je to po njegovom mišljenju "prirodna veza".

"Ne očekujte da će sećanja nestati, već razmislite o stvarima oko kojih se možete složiti", rekao je Ben Ami u intervjuu za Albanijan post. 

Smatra da su sporazumi u Briselu bili veoma važni jer se tamo Srbija obavezala da prizna institucije Kosova. 

"Ali, ono što bi trebalo da bude striktno u svakom dogovoru koji se postigne u budućnosti je poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova", kaže Ben Ami.

Upitan o tome kako da Briselski dijalog ide napred, Ben Ami kaže da Srbija prvo mora da prihvati da u tom procesu nema povratka.

"Kosovo ima priznanje, ima i okvir Martija Ahtisara, koji je zapravo definicija države Kosovo kao multietničke", tvrdi Ben Ami.

Smatra da međunarodna zajednica mora da podrži Kosovo protiv svake opstruktivne politike, bilo iz Srbije ili iz Republike Srpske. 

Ben Ami je naveo da je inicijativa "Otvoreni Balkan", zajedno sa Briselskim sporazumom postignutim 2013. godine, jedan od najpozitivnijih pomaka, jer se pokazalo da Srbija želi da se angažuje sa Zapadom, a ne sa Rusijom.

"Ove dve stvari su veoma važne za stabilnost regiona", dodao je Ben Ami.

Ben Ami je odnose Kosova i Izraela opisao kao "odlične". 

"Postoji širok spektar pitanja na kojima možemo da sarađujemo i to je pobeda za obe strane", rekao je Ben Ami.

On je, kao istraživač i profesor, rekao da ga je primer Kosova uvek impresionirao zbog jedinstvene konstrukcije koju Kosovo ima.

"Kosovo je izuzetan fenomen. To je jedina država na svetu koja ima najviše muslimanskog stanovništva, ali je sekularna država. Sekularna je po Ustavu, to je presedan, ne postoji nijedna muslimanska država na svetu koja je potpuno sekularna, a ujedno i islamska. Ovo je globalna poruka koju Kosovo predstavlja", rekao je Ben Ami. 

Govoreći o ratu u Ukrajini, bivši izraelski diplomata je naveo da ako predsednik Rusije Vladimir Putin pobedi u ratu sa Ukrajinom, to bi ohrabrilo njegove saveznike na Balkanu. 

"To bi im dalo više moći, što bi onda povećalo šanse za mogući sukob u ovom delu Evrope", kaže bivši ministar spoljnih poslova Izraela i navodi da će Putinov gubitak u ratu, baš kao i pobeda, "imati uticaj i na ponašanje Srbije".