Ben-Meir: Erdogan nije zabrinut zbog ambasade Kosova u Jerusalimu, nego želi da bude novi sultan

Alon Ben Meir
Izvor: Koha ditore

Američki profesor na Univerzitetu u Njujorku i stručnjak za balkanska pitanja Alon Ben-Meir objavio je da se turska vlada izjasnila protiv zvaničnog otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu pod maskom zabrinutosti za poštovanje međunarodnog prava, a da je stvarni cilj predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ostvarenje sna da bude novi otomanski sultan.

Ben-Meir je naveo da je tvrdnja o zabrinutosti turskih vlasti po pitanju otvaranja ambasade Kosovu u Jerusalimu samo maska za činjenicu da Erdogan koristi palestinske ciljeve samo da bi unapredio svoju ličnu agendu.

„Predvidljivo, turska vlada se izjasnila protiv zvaničnog otvaranja kosovske ambasade u Izraelu u Jerusalimu u nedelju, pri čemu je Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo „Postupajući na takav način, kosovski lideri su prekršili  relevantne rezolucije UN u vezi sa statusom Jerusalima, kao i status kvo pod delovanjem mirovnog procesa i oštetili viziju rešenja dve države i nade za mir u regionu “. Međutim ova tvrdnja o zabrinutosti je samo maska za činjenicu da Erdogan koristi palestinske ciljeve samo da bi unapredio svoju ličnu agendu. Želi da ga prepoznaju kao muslimanskog vođu i koristi „solidarnost“ da bi ojačao taj status, ali njegov stvarni cilj je da dominira područjima regije koja su nekada bila pod osmanskom kontrolom, da bi nastavio da radi na svom cilju da bude novi sultan“, naveo je Ben- Meir.