Beograd ima spreman odgovor na 10.000 albanskih dokumenata protiv Srba

Ratni zločini
Izvor: Sputnik . Radoje Pantović

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM i predsednik Radne grupe za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zločina na Kosovu, Milovan Drecun izjavio je za Sputnjik, da Beograd ima spreman i dokumentovan odgovor na vest predstavnika Prištine da raspolažu sa 10.000 dokumenata u kojima se nalaze dokazi o zločinima Srba nad Albancima.

"Uskoro ćemo odgovoriti Prištini, pa ćemo videti! Izbacićemo dokumentaciju sa kojom raspolaže naša Radna grupa, pa ćemo onda videti ko zaista raspolaže sa čime. Oni nemaju ništa, jer su najveći broj zločina o kojima govore počinili u stvari teroristi OVK i to nad Albancima. Pozivam ih da daju tu dokumentaciju!", istakao je Drecun, javlja Sputnjik.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, iznelo je tvrdnju da su prikupili više od 10.000 novih dokumenata u kojima na svakoj stranici postoje dokazi za počinjene srpske zločine na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Kosovske vlasti tvrde da su ti dokumenti bili u rukama administracije UNMIK-a, a da ih je od 2009. godine preuzela misija Evropske unije na Kosovu - Euleks, i da su tek sada tamo gde im je i mesto u rukama domaćih tužilaca.

Profesor uporednog prava sa Prištinskog univerziteta dr Dušan Čelić, koji je i predsednik Udruženja ubijenih, kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova, veruje da je ovo "pucanj iz prazne puške" Prištine.

Čelić tvrdi, da su ta dokumenta imali UNMIK ili Euleks, optužnice protiv Srba bile bi odavno podignute.

"Mislim da je ovde reč o jednoj vrsti neveštog pokušaja pritiska na Specijalni sud za zločine OVK i pokušaja da se napravi neka ravnoteža, veštačka naravno, naspram zločina OVK", istakao je on.

Pokušaj pritisaka na Beograd

Povodom najave iz Prištine, da će izmeniti svoj krivični zakon koji će omogućiti i suđenja i izricanja kazni u odsustvu, jer mnoge osobe koje su deo krivičnog gonjenja i koje mogu biti odgovorne za ratne zločine više ne žive na Kosovu, već u Srbiji, Čelić je naglasio da su te istrage mogli da sprovode i ranije.

"Te istrage su mogli da sprovode i ranije. Mislim da je ovde u pitanju zastoj u formiranju vlasti u Prištini i samih pregovora sa Beogradom i mislim da se sve ovo čini kako bi se spremio teren za proleće i nastavak pregovora", poručio je on.

Dodaje da, ako Albanci i planiraju da im ovo bude neka osnova na kojoj će pokušati da izgrade temelj kako bi dokazali "genocid" Srba nad Albancima, to im je slab pokušaj.

"Nije moguće da jedna teritorija koja je po Rezoluciji 1244 deo jedne države, u ovom slučaju Srbije, tuži državu Srbiju. Takav slučaj nije zabeležen u uporednom pravu. U tom kontekstu Priština ovo ne može da iskoristi da tuži Srbiju ni za genocid kako najavljuju, niti za potraživanje ratne odštete", objašnjava Čelić.

Drecun, pak podseća, da je sve što je postojalo protiv Srba u vezi sa ratnim zločinima predato Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Albanci znaju za zločine OVK

"Dakle, oni raspolažu obimnom dokumentacijom o počinjenim zločinima, ali od strane terorističke OVK! I to kriju! Neka tu dokumentaciju predoče javnosti i onda će biti jasno ko je pobio najveći broj Albanaca na KiM. To je dakle bila teroristička OVK, a ne srpske snage", ističe Drecun za Sputnjik.

Takođe, uveren i da se namerno dižu tenzije sa ovim predmetima, jer Albance očekuju optužnice protiv OVK pred Specijalnim sudom a ovom, kako se navodi u tekstu, izmišljenom pričom žele da ostave drugačiji utisak u svojoj javnosti. Prema njegovim rečima, Albancima su na meti pre svega Srbi koji znaju sve o njihovim zločinima iz prve ruke i koji te iste razobličavaju, a žive u Srbiji.

"Oni žele da svojim zakonodavstvom, koje niko u svetu ne priznaje, proganjaju ljude i stavljaju ih na neke lažne optužnice jer govore o zločinima OVK. To je ujedno i pokušaj pritiska da nas spreče da govorimo o zločinima OVK, ali mi ćemo nastaviti sa tim", rekao je Drecun.