Beriša: Kurti i Rama nikada neće uspostaviti normalne odnose, građani trpe

Demo Beriša
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže za Kosovo onlajn da zbog zahlađenja odnosa Tirane i Prištine najviše trpe građani Kosova. Takođe, on ne očekuje da će se odnosi između Aljbina Kurtija i Edija Rame ikada popraviti jer, kaže, Kurti ne priznaje autoritet Tirane i želi da bude vođa svih Albanaca i to ne samo na Zapadnom Balkanu.

„Borba između Kurtija i Rame nikada nije prestala. Mislim da Kurti i Rama nikada neće uspostaviti normalne odnose. Kosovski Albanci nikada neće shvatititi niti prihvatiti da je Albanija starija zemlja. Na bazi onoga što i dalje nosi taj lažni patriotizam koji je stvoren nakon rata na Kosovu oni smatraju da su oni zaslužili da budu vodeća zemlja, a ne Albanija", kaže Beriša.

Dodaje da su tenzije prisutne i nakon protokolarne posete Kurtija Albaniji povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Albanije 28. novembra. 

„Oni sada traže da dođe do stvaranja albanske Makedonije. Ti aršini su svakim danom sve veći i veći. A tu je problematičan i odnos Evropske unije koja vidi šta se događa i ne preduzima nikakve mere protiv Kurtija, a sve u cilju njihove ideje o nezavisnosti Kosova. Opšte je poznato da su zemlje Kvinte ključne za uticaj na Kosovo, one su te koje podržavaju tajno, ali i javno Kurtija. Albanci sa Kosova zato smatraju da oni zaslužuju da budu glavni. Sa druge strane, Rama je pokazao drugačiji pristup svemu tome i on je više okrenut ka politici Evropske unije. Međutim, uticaj Rame na Kurtija je jako mali. Amerikanci, pak, preko predsednice Vjose Osmani vrše pritisak i ona je ta koja će u budućnosti kontrolisati političku situaciju, pa i samog Kurtija do isteka njegovog mandata. Kada bude pritisnut ključnim pitanjem u odnosu između Prištine i Beograda, a to je forimiranje Zajednice srpskih opština, on će tada dati ostavku što će dovesti do novih izbora na Kosovu. Drugog izbora nema da bi ostao na vlasti", smatra Beriša.

Naš sagovornik ističe da zbog zahlađenja odnosa Tirane i Prištine najviše trpe građani Kosova. 

„U ovom trenutku imamo dve grupacije. Imamo Albance kao većinski narod koji živi na Kosovu i oni su okrenuti ekonomskim pitanjima i onome što svakodnevni život čini lakšim pošto na Kosovu trenutno nema ekonomskog prosperiteta. Videćemo šta će biti posle Nove godine. Opšte je poznato da 33 odsto zaposlenih priča da će posle vizne liberalizacije krenuti put Evrope. Sa druge strane je građanska inicijativa - to se odnosi na Srbe, oni su ti koji će najviše trpeti. Taj stalni pritisak osetio se i u Zvečanu prilikom proslave Dana nezavinsnosti Albanije. Nije bilo nikakve potrebe da se ta proslava preseli iz Prištine u Zvečan. To je jedan vid mekog pritiska na Srbe da oni treba da shvate da im Kosovo više nije mesto za suživot", kaže Beriša. 

Iako sa jedne strane smatra da su odnosi Kurtija i Rame generalno loši, predsednik Matice Albanaca u Srbiji vidi i neke pozitivne pomake u odnosima Prištine i Tirane poslednjih nedelja. 

„Ovog meseca se videlo da su odnosi išli u pozitivnom smeru. Bilo je puno manifestacija koje su se odnosile prevashodno na proslavu 111 godina od samostalnosti Albanije. Bilo je događaja koji su bili zajednički, preko prisustva Vjose Osmani na Trećem samitu dijaspore Albanije, odnosno Albanaca, na kom su se okupili svi Albanci iz celog sveta na poziv Edija Rame. Bili su tu i politički predstavnici Albanaca iz Srbije, iz opština Preševo, Bujanovac i ostalih. Takođe je bilo i svečanosti koje su organizovali Rama i predsednik Begaj i to ide ka tome da odnosi dostižu drugačiji nivo u odnosu na raniji period", smatra Beriša. 

Kako dodaje, očito je da se radi na tome da se stvori zajednička država.

„Ako uzmemo u obzir da je do sada potpisano 79 sporazuma o međusobnoj saradnji između Kosova i Albanije, to ukazuje na činjenicu koju analitičari iz Prištine predviđaju - da je budućnost zapravo u zajedničkoj državi. S obzirom na problem po bezbednost Kosova u ovom trenutku i kako oni kažu, na opasnost od Republike Srbije, ide se do nivoa da se predlaže formiranje zajedničkih bezbednosnih snaga, odnosno da se ujedini kosovska bezbednosna služba sa vojskom Albanije. Ti odnosi idu ka ostvarivanju cilja bez obzira što postoji određena zabrana od strane Nemačke, posebno dok je na vlasti bila Angela Merkel. Ona je insistirala na tome da se stvaraju dve nezavisne države u potpunosti, da nemaju ništa zajedničko, ali to njih ne sprečava da sarađuju. U ovom trenutku vidi se da idu ka tom cilju", zaključio je Beriša.