Beriša: Kurti zloupotrebljava albansku zajednicu u Srbiji, pokušava da destabilizuje situaciju 

Demo Beriša
Izvor: RTS/Print Screen

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti zabranom da se nacionalne zajednice na Kosovu izjasne na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji ponovo uskraćuje osnovna ljudska prava, a istovremeno se aktivno meša u unutrašnje političke stvari Srbije i zlouopotrebljava albansku nacionalnu zajednicu protivzakonitim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca sa juga Srbije Ragmijem Mustafijem. 

Beriša je za Kosovo onlajn rekao da svi ti potezi Kurtija vode ka tome da izazove destabilizaciju u centralnoj Srbiji. Naveo je i da Kurti time pokušava da manipuliše Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. 

"Ne bi bio problem da je Memorandum koji je Kurti potpisao sa Mustafijem u skladu sa zakonom. Mustafi mora da vodi računa da nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji finansira Vlada Srbije. Kurti se u poslednje vreme aktivno meša u unutrašnje političke stvari Srbije zloupotrebljavajući albansku nacionalnu zajednicu koja živi u centralnom delu Srbije, u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa", naveo je Beriša povodom Memoranduma o saradnji koji je Kurti ppotpisao sa Mustafijem, a koji predviđa finansijsku podršku Albancima, kao i očuvanje albanskog jezika i kulture.

Beriša je rekao da je Kurti nedavno finansirao put delegacije iz tri opštine sa juga Srbije u SAD, a u kojoj je bio i Mustafi, na čelu sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, gde je bio pokušaj uticaja na Stejt department da promeni svoju politiku i odnos prema Srbiji nastojanjem da se izvuče pararela između četiri opštine na severu Kosova sa tri opštine na jugu Srbije. 

"Sve to vodi ka tome da Kurti namerava da izazove destabilizaciju u centralnoj Srbiji", naglasio je Beriša. 

Kada je reč o pravima nacionalnih manjina u Srbiji, Beriša kaže da Srbija ima zakon o nacionalnim manjinama koji je jedan od najboljih u Evropi i svetu jer pruža sve mogućnosti pripadnicima nacionalnih zajednica, uključujući i Albance u centralnoj Srbiji, da koriste svoja prava koja se odnose i na i pitanja očuvanja jezika, kulture i pisma. 

"Niko nam to ne osporava. Ja kao predsednik Matice Albanaca u Srbiji imam radio emisuju na albanskom jeziku na državnom radiju, Radiju Novi Sad. Što je bitno, u ovom  trenutku izdajemo dvojezični časopis. Nama niko ne osporava prava. Postavlja se drugo pitanje, da li Kurti zapravo u saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmijem Mustafijem pokušava da veže preševsku dolinu za Kosovo, jer Kurti pokušava da u ovim trenutku bude predsednik svih Albanaca na ovim prostorima, što je nemoguće", naveo je Beriša. 

Prema njegovim rečima, niko ne osprava bilo kome, pa ni Kurtiju, da ukoliko želi, nekoj organizaciji pruži finansijsku pomoć, ali da to mora da ide kroz legalne finansijske tokove, a ne ispod žita. 

"To mora da ide kroz legalne tokove koji podrazumevaju legalne nacionalne institucije. Nacionalni savet Albanaca u Srbiji ima račun u nadležnoj banci preko koga se finansira, a ne da finansiranje ide ispod žita kao što Kurti namerava. Kurtijeva namera je da izazove nemire u određenom trenutku. Način finansiranja na koji Kurti radi pokazuje da on pokušava u ovom trenutku da manipuliše Albancima u preševskoj dolini iz prostog razloga jer pokušava sebi da stvori političku podlogu za razgovore koji će biti 3. novembra kroz Berlinski proces koji je kopija Otvorenog Balkana", naveo je Beriša. 

Kako je naglasio, Kurti svaki put pred bilo kakve događaje u Evropi i svetu pokušava da destabiluzuje političku situaciju u Srbiji, a sebi stvori prednost u tim razgovorima. 

"Memorandum je u ovom trentuku lični pokušaj da tako stvori svoju bolju poziciju jer je poznato da je Kurtijev politički rejting bio iznad 50 odsto,a sada je pao ispod 36 procenata. To ukazuje da Kurti gubi svoju političku poziciju i sve političke strukture na Kosovu, uključujući i njegove stvaraoce - SAD i EU, u ovom treutku su osudile i njegov pokušaj da destabiluzuje odnose", rekao je Beriša. 

Zabranom izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji, kaže Beriša, Kurti je još jednom pokazao da on nije taj demokrata kako se sam predstavlja. 

"Kurti zloupotrebljava prava nacionalnih zajednica. Osim Albanaca, i Romi, Egipćani i Bošnjaci imaju pravo da se izjasne na izborima za nacionalne savete nacinalnih manjina u Srbiji. Kurti zabranom da se izjasne, ponovo uskraćuje biračko pravo i osnovna ljudska prava", rekao je Beriša.