Beriša: Odluka vlade o mom razrešenju je politička

Esat Beriša
Izvor: RTK

Smenjeni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša nazvao je odluku Vlade Kosova da ga razreši nezakonitom, a razloge za njegovo otpuštanje "potpuno političkim“, prenosi Koha.

Beriša je naveo da je za odluku saznao iz medija i dodao da je ona povezana sa potpisivanjem Pisma o namerama sa aviokompanijom Lufthansa za liniju Priština-Beograd u Ambasadi SAD u Berlinu, 20. januara ove godine.

"Među razlozima za otpuštanje, prema navodima medija, jer odluka još nije objavljena, kaže se da sam doneo interne propise suprotno zakonu, da sam degradirao rukovodeće osoblje i održao druge plaćene pozicije i da sam ugrozio vladu Kosova u međunarodnom arbitražnom postupku", ističe Beriša.

On tvrdi da je sve što je potpisano bilo u skladu sa zakonima i da je postupao u skladu sa savetima revizorskih komisija.

Beriša, koji je otpušten u utorak uveče na preporuku kabineta premijera, bio je politički savetnik ministra za saobraćaj i infrastrukturu Palja Ljekaja. Takođe je u Berlinu potpisao sporazum o uspostavljanju leta Priština-Beograd.

Takođe je bio na funkciji člana nadzorne jedinice projekta autoputa Priština-Han i Elezit i predsedavajući Odbora za unutrašnju reviziju u Ministarstvu infrastrukture.

Govoreći o arbitraži Beriša je rekao da ni u kom slučaju nisu ugroženi interesi Kosova i da vlada moze u svakom trenutku da poništi ugovore koji bi štetili društvu.

"Pravila EU koja važe u našoj zemlji nalažu da aerodrom pređe prag od dva miliona putnika, da je neophodno da postoje i najmanje dva operatera za svaku kategoriju usluga. Trenutno postoji samo jedan operater. Sve što sam tražio je otvaranje tržišta kopnenih usluga na aerodromu Adem Jašari, privatni koncesionar je podržao svoje pravo na obavezu prikupljanja fiksnih naknada i nemogućnost drugih operatera da naplaćuju ove takse. Zbog zakonske obaveze otvaranja tržišta, do otvaranja tržišta usluga na kopnu, ograničio sam odobrenje za koncesionara i dobavljača goriva za avione, koji je bio jedini", piše u njegovoj reakciji.