Beriša: Osmani i Kurtiju jasno rečeno da je formiranje ZSO uslov za Savet Evrope

anton beriša
Izvor: RTK

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Beriša izjavio je da je predsednici i premijeru Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurtiju, jasno rečeno pre glasanja u PSSE da je formiranje Zajednice srpskih opština uslov za članstvo u Savetu Evrope, prenosi RTV Dukađini.

“Ono što je predsedniku i premijeru jasno stavljeno do znanja pre glasanja jeste da korak između glasanja i odluke ministara spoljnih poslova treba da bude Asocijacija“, izjavio je Beriša.

On je dodao da se došlo do faze u kojoj su zapadni političari prinuđeni da uslovljavaju Kosovo da to i učini.

Beriša je rekao da je razlog jučerašnjeg susreta američkog diplomate Džejmsa O’Brajana i premijera Kurtija bio da se primeni sporazum, ili će u suprotnom uslediti dalji koraci u “merama protiv Kosova”.

„Zapadna politika, koja načelno priznaje sporazume i sprovodi ih, sada je suočena sa istočnom politikom koju predstavlja Srbija, koja ne sprovodi sporazume. Nažalost, i Kosovo ima istočnu logiku u kojoj potpisuje sporazume, a ne sprovodi ih“, rekao je Beriša.

Komentarišući O’Brajanov zahtev Kurtiju da se napreduje u formiranju ZSO, Beriša je rekao da mu se čini da se Kosovo trenutno “takmiči” sa Srbijom u pogledu dekonstruktivnosti u odnosu na zapadne sile.