Bernardić: Evropa je loše reagovala povodom dijaloga Srbije i Kosova

Davor Bernadić
Izvor: Facebook

Lider Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić smatra da je Evropa loše reagovala na spor Beograda i Prištine i ističe da će problem biti rešen kada Srbija i Kosovo budu članice EU i NATO.

Kako prenosi Tanjug, Bernardić je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan kako Evropa treba da reaguje na mešanje izaslanika predsednika SAD Ričarda Grelena u pitanja jugoistočne Evrope i "dogovor" Beograda i Prištine, izrazio žaljenje da je Evropa "loše reagovala na Srbiju i Kosovo".

"Kosovo je proglasilo nezavisnost i priznato je od strane Hrvatske, ali i posle mnogo godina to proglašenje nezavisnosti nije širom sveta priznato, pa čak ni od svih članica EU. To znači da postoji veliki problem i otvoreno potencijalno krizno žarište u jugoistočnoj Evropi. Problem će biti rešen kada Srbija, a i Kosovo postanu članice EU i NATO, a nadam se da će Hrvatska dobiti priliku da njihov put jasno podrži. To bi trebalo da bude i u interesu EU, pošto se eskalacija nemira mora sprečiti", poručio je Bernardić.