Besnik Tahiri: Zabrinuti zbog odluke Ustavnog suda i lošeg stanja u privredi

Besnik Tahiri
Izvor: Gazeta Express

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je danas da je ta stranka zabrinuta zbog poslednje odluke Ustavnog suda o Zakonu o Tužilačkom savetu, kao i zbog teškog stanja u privredi, prenela je Ekonomija onlajn.

Tahiri je rekao da je odluka suda o Zakonu o Tužilačkom savetu dokazala da vlada Aljbin Kurtija pokušava da "zarobi" sve nezavisne institucije i da je njen glavni standard "antiustavnost".

"Ova vlada gura zakone koje je osporavala Venecijanska komisija i nepolitičke instance na lokalnom i međunarodnom nivou. Oni žele da zarobe nezavisne institucije putem zakona. Ova logika mora biti slomljena", rekao je Tahiri na pres konferenciji.

Druga briga je, kaže, zbog teške ekonomske situacije, zbog velike krize u osnovnim institucijama privrede, u Centralnoj banci, zbog odluke o poskupljenju struje.

Njegov stranački kolega Fatmir Gaši rekao je da vlada treba da započne reformu penzionog fonda, i da su 2,5 milijarde evra, kojima upravlja Penzioni fond, bez nadzora, što je, kaže, neodgovorno.

Zamerio je vladi i što kasni sa imenovanjem guvernera.

Prema njegovim rečima, svi ti postupci vlade su neoprostivi, jer u velikoj meri ugrožavaju finansijsku stabilnost i samim tim direktno utiču na privredu zemlje.

"Umesto hitnih mera za zaštitu blagostanja građana, preduzimaju se mere za zaoštravanje ove situacije. Građani su svakim danom sve siromašniji", rekao je Gaši.