Biber: Sumnjam da je Vučić voljan da napravi dogovor u vezi priznanja Kosova

Florijan Biber
Izvor: N1 Info

Stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pripremao javnost u Srbiji za bilo kakav kompromis u vezi Kosova i izrazio sumnju da postoji volja za dogovorom koji bi podrazumevao priznanje.

Biber je u intervjuu za postal Nova S Biber naveo da Nemačka godinama insistira da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali i dodaje da ne znakakav model bi mogao da bude primenjen.

"Nemačka na tome insistira godinama. Normalizacija odnosa mora da uključi barem de fakto priznanje Kosova od strane Srbije. Da li će ovo morati da bude de fakto ili potpuno priznanje je fleksibilno. Međutim, jasno je da je takvo rešenje od početka bio cilj dijaloga. Nažalost, ne vidim da je Vučić pripremao društvo za bilo kakav kompromis. Uprkos svim njegovim pričama o bolnim ustupcima itd, njegovi mediji su širili dezinformacije i govor mržnje protiv Albanaca i Kosova, što otežava postizanje kompromisa", kaže Biber.

Biber je izrazio sumnju da je Vučić voljan da napravi takav dogovor.

"Štaviše, nedostaju podsticaji. Ne mislim da Vučić želi da uđe u EU, niti je u stanju da to uradi, jer odsustvo demokratije i vladavine prava to onemogućava i ne vidim da se to popravlja pod njegovom vlašću. Kao rezultat toga, on nema mnogo podsticaja da reši odnose sa Kosovom", rekao je Biber.

Biber kaže i da se  Vučić i dalje nada da će izbeći odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

„Ukoliko ne bude jasnog pritiska EU i članica poput Nemačke, sumnjam da Vučić vidi bilo kakvu korist od uvođenja sankcija. Očigledno igra već neko vreme, nadajući se da će izbeći odluku. Kako se rat odugovlači, a razmere ratnih zločina, pored same agresije, jasno su vidljive, sve je teže videti zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama. Većina objašnjenja Vučića, Brnabić i drugih deluje kao izgovor. Takođe, posmatrajući lojalne medije, nema mnogo kritičnijeg izveštavanja o Putinu, što sugeriše da Vučić baš i ne priprema teren za zaokret“, rekao je Biber.

Biber ne smatra da bi Srbija i sama pala pod sankcije ukoliko se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da bi to moglo da utiče na kompanije u ruskom vlasništvu u Srbiji, da će evrointegracije Srbije biti usporene, a njen kredibilitet patiti.

"Izgubiće međunarodni prestiž i svakako ulogu koju ima u regionu. Dakle, postoji cena za nepridruživanje sankcijama, ali to su više indirektni troškovi nego sankcije", rekao je.

Argument da Srbija ne podržava sankcije zato što je pretrpela sankcije je "potpuno neiskren", smatra Biber i navodi da je Vučić "lično profitirao od rata i teško da je on žrtva sankcija".

Takođe, kako je kazao, sankcije Rusiji su mnogo ciljanije i ako Srbija ne voli široke sankcije, mogla bi da se pridruži onima protiv oligarha i drugim ciljanim sankcijama, jer nema argument protiv ovih sankcija.

"Na kraju, argumenti vlade deluju neiskreno i potvrđuju percepciju da srpska vlada suštinski daje više važnosti odnosima sa Rusijom nego međunarodnom pravu i ljudskim pravima. Biće potrebne godine da se promeni ova slika", ocenio je Biber.