Biber: U srpskom parlamentu više nema nijedne ekstremno desne stranke korisne Vučiću kao izgovor za Kosovo

florijan-biber
Izvor: N1 Info

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je da nakon apsolutne pobeda predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandr Vučić ostao bez "lojalne opozicije na koju bi mogao da prebaci odgovorsnost", prenosi N1.

Kako je naveo, Vučić "sada u parlamentu nema nijednu ekstremno desnu stranku, koje su, kad je reč o Kosovu, bile veoma korisne u prošlosti,"

"Sad je ostao bez izgovora", rekao je Biber.

Biber je istakao da se Vučić, koji se uvek trudi da „sačuva fasadu demokratije i koji je pokušavao da forsira razne stranke, što mu nije uspevalo,  nije dobio šta je želeo – da pobedi, a istovremeno da ima lojalnu opoziciju, opoziciju na koju može da prebaci odgovornost", rekao je Biber za novi broj nedeljnika Vreme.

On je rekao i da u Srbiji "imate proevropske Vučićeve medije, imate antievropske Vučićeve medije, imate lojalne Vučićeve prozapadne nevladine organizacije, imate Vučićeve proruske nevladine organizacije".

"Postoji ceo spektar koji on pokriva, što otežava svaki pokušaj suštinske promene u društvu". rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, jasno je da politički projekat koji trenutno dominira nema perspektivu, kao i da će "ekonomska, politička i socijalna situacija ići na gore".

"Možda je odgovor na pitanje 'kada će biti bolje' da mora prvo situacija da se pogorša, pre nego što će se poboljšati", rekao je Biber.