BiH nema informacija u vezi oružja na području Tuzle koje se dovodi u vezu sa Radoičićem

Milan Radoičić u Leposaviću

Ministar unutrašnjih poslova entiteta Federacije BiH Ramo Isak izjavio je za Radio Slobodna Evropa da nema nikakve informacije u vezi bilo kakvog oružja na području Tuzle koje se dovodi u vezu sa Milanom Radoičićem.

"Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić obavestio me je kako će Federalna uprava policije proveriti da li su tačni navodi o tome da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli. S obzirom na to da još uvek ne znamo da li su uopšte tačne tvrdnje o navodnoj kupovini oružja na teritoriji BiH, u ovom momentu ne mogu davati preciznije komentare", rekao je Isak.

Federalna uprava policije u Bosni i Hercegovini saopštila je da će proveriti navode da je jedan od lidera kosovskih Srba Milan Radoičić iz Tuzle nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći koje je završilo na teritoriji Kosova, piše RSE.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da se Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na severu Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba, između ostalog tereti da je od januara 2023. do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva iz Tuzle.

"Već ujutro zatražićemo od organa Srbije da nam dostave raspoložive informacije", navela je Federalna uprava policije.

Radoičić je na saslušanju u tužilaštvu u Beogradu negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo je navelo da je Radoičić saslušan zbog sumnje da je s više osoba, kojima se zasad ne zna identitet, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra iz Tuzle nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći, koje mu je isporučivano na teritoriji Beograda.

U saopštenju se navodi da je to oružje potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na Kosovu, gde ga je skrivao u napuštenim objektima i šumama.