Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, nadam se bez tenzija

Vladimir Bilčik
Izvor: Twitter

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas da razgovori o procesu proširenja EU na Zapadni Balkan stoje u mestu, navodeći da razloge treba tražiti i u regionu i u samoj Uniji, preneo je Tanjug.

"Od Samita ''EU-Zapadni Balkan'' koji se održava u Sloveniji očekujem jasne signale, da se pruži evropska perspektiva i da bude opipljiva", poručio je Bilčik, putem video poruke na Beogradskom ekonomskom forumu.

Naveo je i da očekuje da se na Samitu uputi poruka o učešću zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji o budućnosti Evrope. Bilčik je izrazio je nadu da će na Samitu, 6. oktobra biti jasnih signala po pitanju pomirenja u prošlosti. U tom smislu je pomenuo dijalog između Beograda i Prištine koji, kako je rekao, mora da se nastavi i nada se da će se to dogoditi bez ikakvih tenzija.

"Mislim da je sada važan trenutak za evropsku budućnost Zapadnog Balkana. Kada je reč o procesu proširenja ti razgovori ''stoje u mestu'', ali za to postoje razlozi koji se tiču situacije u regionu, ali i u samoj Uniji. Moramo da učinimo više kako ne bismo izgubili duše i umove ljudi koji žele da proces uspe”, rekao je Bilčik.

Dodao je da je veoma važno da se što više uradi tokom predsedavanja Slovenije Savetom EU, da se otvore teme pristupanja Albanije i Severne Makedonije.

"Važno je i da se da prilika zemljama kandidatima, da se osvrnemo na njihov napredak, naročito u slučaju Srbije, i da otvorimo nova poglavlja i klastere", rekao je Bilčik.

On je dodao da zna kakva je situacija, da nije jednostavno, ali da je otvaranje pogavlja veoma važno.