Bilčik o dijalogu Beograda i Prištine: Dogovor bi mogao da se postigne za nekoliko nedelja ili meseci

Vladimir Bilčik
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da bi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine mogao da se postigne za nekoliko nedelja ili meseci, i da je tako nešto realno.

Bilčik navodi da "dijalog nije nešto novo i da je aktuelan već duže od decenije".

"I svi mi znamo šta su problemi. Dogovor bi mogao da se postigne za nekoliko nedelja ili meseci, to je realno. Ono što je potrebno je međusobno razumevanje i posvećenost rešavanju problema. Sada vidimo da su Beograd i Priština poprilično udaljeni. Videli smo neki napredak prošle godine kada su u pitanju lične karte, ali videli smo i brojne različitosti – polarizovanu retoriku, nasilje za pravoslavno Badnje veče koje je potencijalno moglo da dovede do ozbiljne tragedije. Postoje pitanja iz prošlosti koja moraju da reše obe strane. Očekujemo od Prištine da nađe rešenje za obećanje u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. To je deo obećanja i niko od toga neće odustati", kaže Bilčik i nastavlja.

"Postoje i brojni problemi i delovi slagalice koje Beograd mora da popuni i nema lakih rešenja. Na kraju, to mora da bude dogovor, kompromis, ali i nešto što bi Srbiji moglo da pomogne da ide mnogo odlučnije na putu ka Evropskoj uniji. Zabrinut sam zbog teške retorike i polarizacije po pitanju te teme u Prištini, ali iskreno i u Srbiji. Kada pratim srpske medije, primećujem koliko ima uvredljivog govora. Da ponovim još jednom – voz proširenja se kreće. Želimo da Srbija bude na početku tog voza, u ovom trenutku nije tamo. No, postoji potencijal da bude, ali političari u Beogradu moraju da donesu neke važne odluke", kaže Bilčik.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju povodom apliciranja Kosova za članstvo u EU navodi da je već "istakao da je prošla godina bila dobra kada je u pitanju proširenje i vlasti u Prištini su iskoristile tu situaciju".

"Mnoge zemlje napreduju – Severna Makedonija. Albanija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Moldavija i važno je da u takvom trenutku dolazi do aplikacije. Sa druge strane, znamo realnost – Komisija će dati svoje mišljenje. Znamo da pet zemalja ne priznaje Kosovo, ali Unija kao celina, uključujući i tih pet zemalja jasno kaže: posvećeni smo evropskoj budućnosti za sve ljude na Zapadnom Balkanu, uključujući i one koji žive na Kosovu. Ovo je početak procesa, još ne znamo šta će Komisija reći i kako će se prema tome ophoditi, ali jesmo posvećeni evropskoj budućnosti svih na Zapadnom Balkanu".

Daleko smo od toga da Kosovo uđe u EU

"I taj proces će potrajati godinama, možda dekadu, možda dve. Setite se kada je Srbija predala svoju aplikaciju, pristupne pregovore je počela pre devet godina. Daleko smo od toga da Kosovo uđe u Evropsku uniju, ali to kreira prostor da se dijalog nastavi. Bez normalizacije tih odnosa, mislim da je teško da se govori o evropskoj budućnosti većine regiona. Takođe, moram otvoreno da kažem, vlasti u Prištini rade sa nama vrlo odlučno po pitanju usaglašavanja pozicija prema ruskoj brutalnoj agresiji i to je nešto što očekujemo i od Beograda".