Bilčik o poseti Vulina Moskvi: Srbija da uskladi svoju politiku sa EU

Vladimir Bilčik
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik istakao je da kada član Vlade Srbije tokom zvanične posete Moskvi, šalje "antievropske" poruke, aludirajući na ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, Evropa to primeti, dodajući da se Srbija treba uskladiti sa politikom EU po pitanju sankcija Rusiji i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Bilčik je na Tviteru napisao da se napredak Srbije na evropskom putu može zasnivati samo na evropskim principima.

"Kada član Vlade Srbije šalje antievropske poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju. Svaki napredak na evropskom putu Srbije može se zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama", istakao je on.

Bilčik je naglasio da je usaglašenost Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom najniža u regionu.

"Ovo uključuje usklađivanje njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije – na progresivan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje. Usklađenost Srbije sa CFSP je bila i ostaje najniža u regionu", dodao je on.

Izvestilac EP za Srbiju je istakao da se usklađenost Srbije sa politikom EU odnosi na sankcije Rusiji i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

"Potpuna usklađenost sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom, odrediće tempo pristupanja EU. Ovo je konzistentna poruka Evropskog parlamenta i uključena je u moj Izveštaj o Srbiji za 2021, koji je usvojen prošlog meseca ogromnom većinom u Strazburu", naveo je Bilčik.