Bisenić: Najveći politički skup u Beogradu od 1989. godine

Samit nesvrstanih
Izvor: Tanjug

Bivši ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić ocenio je danas da je veoma važno što se Samit nesvrstanih, u takvom formatu i obimu, posle 60 godina ponovo održava u Beogradu, prenosi Tanjug.

"Ovaj skup je nakon samita Pokreta nesvrstanih koji se održao u Beogradu 1989. godine verovatno najveći politički skup u srpskoj prestonici. To je jedan impozantan skup koji je zaokupio pažnju i država članica Pokreta nesvrstanih, ali i drugih država koje sa pažnjom prate šta se sve u Beogradu dešava", rekao je Bisenić.

"To što su sada svi u Beogradu jeste šansa, iako Srbija nije članica Pokreta nesvrstanih, da kao posmatrač pokaže privrženost nekim od osnovnih principa Pokreta nesvrstavanja, a to su poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nemešanje u poslove drugih država, nenametanje političkih rešenja silom i principi aktivne miroljubive koegzistencije koji i dan danas imaju veliku, aktivnu vrednost u svetu", poručio je Bisenić.

On je naglasio da je Pokret nesvrstanih najveća skupina nacija posle UN, i da je u njegovom članstvu trenutno 125 država, a da je u Beogradu prisutno 105 država, 11 predstavnika drugih međunarodnih organizacija i predstavnici drugih evropskih država. Rusija je prihvaćena kao posmatrač u Pokretu nesvrstanih, a taj status već ima Kina, podseća Bisenić.

On naglašava da Srbija baštini nasleđe bivše Jugoslavije, koja je zajedno sa Egiptom i Indijom, bila najvažniji osnivač Pokreta nesvrstanih i da je taj pokret, u suštini, oblikovan u Beogradu i da je imao veliki međunarodni značaj i težinu u UN.

"Ono što razlikuje nekadašnji i sadašnji Pokret nesvrstanih jeste slabije pozicioniranje u UN i međunarodnim odnosima, ali to se desilo sa svim drugim međunarodnim organizacijama, pa i državama. Nema više dominatne međunarodne organizacije, ali ni države", ocenio je Bisenić.

Iako proteklu deceniju ocenjuje kao deceniju sukoba zbog brojnih konflikata na Bliskom istoku, državama koje su se umalo raspale kao Sirija, Libija, Irak, uspona najveće terorističke organizacije kao što je Islamska država, Bisenić ocenjuje da je najveća razlika ta što nema dominantne države kao što je SAD to bio ranije.

"Današnji svet je mnogo bliži onim za šta se zalaže Pokret nesvrstanih politikom miroljubive aktivne koegzistencije, a to znači da je multipolaran, odnosno da ne postoji jedan centar za koji može da se kaže da rešava sve u svetu", ocenio je Bisenić.