Bisenić: Sukob u Ukrajini otvorio bi i kalkulacije NATO i EU o Kosovu

Dragan Bisenić
Izvor: Demostat

Napetosti u vezi sa Ukrajinom dostigle su vrhunac. Posle prošlonedeljne diplomatske ofanzive, upozorenja na oružani sukob su sve glasnija. Iako svi govore o datumu početka sukoba, novinar Dragan Bisenić za RTS kaže da postoji samo jedan scenario da dođe do rata, a to je napad Ukrajine na Lugansk i Donjeck, a Srbija bi u tom slučaju bila pritisnuta da se izjasni, što ne bi bila nimalo zavidna situacija.

"Postoji samo jedan scenario da dođe do rata, a to je napad Ukrajine na Lugansk i Donjeck, u svim ostalim oni su nepotrebni i štetni pre svega za Rusiju, a onda i za ceo svet", kaže Bisenić.

Srbija bi u tom slučaju bila pritisnuta da se izjasni, a to ne bi bila nimalo zavidna situacija.

"Srbija ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i tako treba da ostane. Eventualni sukob te dve zemlje otvorio bi niz novih pitanja, uključujući kalkulacije NATO-a i EU o pitanju Kosova i pritiska na preostale četiri članice da priznaju nezavisnost, sve su to pitanja sa  kojima bi morali da se suočimo i budemo spremna na njih", rekao je za RTS novinar Dragan Bisenić.

Preporuke koje vlade upućuju svojim građanima, da napuste Ukrjainu, pa i preporuka našeg Ministarstva spoljnih poslova, ide po nekom ustaljenom mehanizmu.

"Ako to učini SAD onda je za očekivati da to slede i njeni saveznici. Ako to bude veći broj zemalja onda to slede i druge zemlje", objašnjava Bisanić.

Ukoliko bi došlo do sukoba, a to je da ukrajinske snage krenu ka Dombasku i Lugansku ili da se desi nešto što znamo iz ranijih slučajeva na primer da se pojavi neki imaginarni video o zločinima, recimo ukrajinskih snaga, onda dolazi do pokretanja vojne mašinerije, smatra Bisenić.

Ukoliko bi Ukrajina odustala od članstva u NATO-u u narednih 20-25 godina to bi stvorilo uslove da se otkloni napetost.

"Svaki razgovor i dogovor Ukrajine i Rusije je najbolji način da se dugotrajno reše tenzije. Teško bi bilo pretpostaviti da bi nova Jalta bila moguća, jer više nije reč samo o dve supersile, tu je i Kina. Postoji i pitanje identiteta Rusije, da li je ona evropska država, evroazijska ili nešto treće", kaže Bisenić.

Dok se govori o pravom, obaveštajni rat ili rat informacijama je uveliko u toku. Američki zvaničnici tvrde da su plasiranjem velike količine obaveštajnih podataka već sprečili neke ruske poteze, poput navodnog videa koji bi bio povod za ruski napad. Kada je reč o pozivanju na obaveštajne podatke, Bisenić kaže da postoje obaveštajni podaci različitog nivoa.

"Pentagon recimo kaže da ima obaveštajne podatke, ali da ne mogu da kažu da li će se nešto desiti ili ne. Podatak o danu ili dva nije validan podatak. Hibridni rat traje već mesecima sa neprekidnim razrađivanjem scenarija i to stvara atmosferu koja prisiljava sve aktere da nešto čine i ta atmosfera je neprijatna za sve", navodi Bisenić.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov rekao je ranije da ne vidi pretnju od napada Ruske Federacije u bliskoj budućnosti, sa čim je saglasan i Dragan Bisenić.