Bisljimi: Kosovo ne žrtvuje suverenitet zarad međunarodnih interesa

Besnik Bisljimi.jpg
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi poručio je da Kosovo "ne žrtvuje suverenitet zarad međunarodnih interesa", kao i da vlada ima kontrolu nad situacijom na severu.

Bisljimi je u intervjuu za Nacionale govorio o situaciji na severu Kosova, sankcijama saveznika i "proširenju suvereniteta", ali kako piše taj portal, "svi njegovi odgovori ostali su u senci interakcije sa novinarom", jer ga je "prekidao, upadao mu u reč i nervozno odgovarao".

Tako je na pitanje da li kosovski zakoni važe na severu i da li vlada ima kontrolu na tom delu Kosova, odgovorio da veće prisustvo vojnika Kfora na severu upravo znači i veću kontrolu.

"Kada je više prisustva, veća je kontrola. Mi se ne ubrajamo u vojnike, razumete, ubrajamo se..." rekao je Bisljimi optužujući novinara da daje lično mišljenje o situaciji.

Bisljimi je reagovao i na konstataciju da, prema anketi, Srpska lista ima veliku podršku na severu, tvrdeći da to nije istina i da je podrška Srpskoj listi opala.

Govoreći o kaznenim merama SAD, Bisljim je zamolio novinara "da ga ne stavlja u te vode".

"Onda ćemo se prilagoditi tim merama, ali ne gubite mnogo vremena na spekulacije, razumete. Ne uvlačite me u te vode",  rekao je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, Kosovo je učestvovalo u vežbi "Defender 2023".

"Vežbe su završene, Kosovo je učestvovalo u završnoj ceremoniji", rekao je Bisljimi.

Osvrnuo se i na to što je Kosovo prihvatilo 2.000 avganistanskih izbeglica, ističući da je to vlada uradila isključivo uradila u dogovoru sa SAD, a ne sa Srbijom.

"Nije Srbija tražila to od nas, nego Amerika. Nemojte postati tuđi advokat, jer želite da oslabite argumente", izjavio je Bisljimi.