Bisljimi: Kosovo prihvatilo evropski predlog, ali normalizacija odnosa zahteva međusobno priznanje

Besnik Bisljimi
Izvor: Klan Kosova

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao je da je Kosovo juče u Briselu prihvatilo plan EU, ali da normalizacija odnosa zahteva međusobno priznanje, prenosi Gazeta ekspres.

On je danas obavestio poslanike Evropskog parlamenta o napretku u dijalogu, u kontekstu jučerašnjeg sastanka na visokom nivou koji je održan u Briselu.

"Pokazali smo posvećenost, spremnost i konstruktivnost u procesu dijaloga, procesu u kojem smo se složili sa predlogom EU. Verujemo da potpuna normalizacija odnosa zahteva međusobno priznanje kao središnju tačku sporazuma i poštovanja manjinskih prava u obe zemlje ", rekao je Bisljimi.

Dodao je da je Kosovo spremno da preduzme dodatne korake da ojača napore kako bi se približilo Briselu, navodeći da je ono primer na Zapadnom Balkanu, spomenuvši i ratifikaciju sporazuma iz Berlinskog procesa.

"Dokazali smo da je naša država primer uspešne regionalne saradnje za promociju i implementaciju na zajedničkom tržištu", naveo je Bisljimi.

Bisljimi je na kraju izlaganja rekao da je sigurnost i mir u regionu i širom Evrope neophodan.

"U mogućnosti smo da napredujemo uprkos svim izazovima i preprekama. Naše obaveze ostaju iste. Poruka Kosova je vrlo jasna, Evropa je sadašnjost, Evropa je budućnost. Mora se čuti naš glas ", poručio je Bisljimi.