Bisljimi: Kurtiju je dat rok do kada treba da se izjasni o nemačko-francuskom predlogu

Kurti, Lajčak, Pletner i Bon.jpg
Izvor: Gazeta Express

Zamenik premijera Besnik Bisljimi potvrdio je da je premijeru Aljbinu Kurtiju dat rok da odgovori francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici, prenosi Gazeta ekspres.

Bisljimi je rekao da zna sve detalje, ali da je ćutao o tome šta predlozi sadrže.

Upitan da li se Pariz i Berlin obavezuju na sporazum koji ne podrazumeva priznanje, Bisljimi je rekao da bi "nosioci  trebalo da govore o tome kada smatraju da je pravo vreme za razgovor“ i da on nije deo tih razgovora.

"Kada su došli, sastali su se jedan na jedan sa gospodinom Kurtijem", izneo je Bisljimi.

Dva savetnika za spoljnu politiku nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jens Pletner i Emanuel Bon bili su 9. septembra u Prištini, a potom nastavili za Beograd sa predlozima za Kosovo i Srbiju.

Bisljmi je govoreći sinoć za ATV rekao da je Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-nemački predlog.

"Ne mogu da raspravljam o tome šta se desilo, jer nisam bio deo diskusija. Na ljudima koji su bili uključeni je da odluče kada ima dovoljno suštine da se izađe u javnost. Ako bi se u ovom trenutku izašlo sa bilo kojim elementom u javnost, mislim da bi to bilo kontraproduktivno i štetno“, rekao je Bisljimi.

On je naveo i da veruje da je dokument koji je procurio u javnost "spisak želja sastavljen, možda u Srbiji", ali da to nije onaj koji je kod Kurtija ili Vučića.

"Ne znamo šta je prezentovano gospodinu Vučiću. To što je Vučić izjavio nije tačno“, dodao je Bisljimi.

Ukazao je da su dva savetnika ostavila rok za odgovor, ali nije naveo koliko vremena ima premijer i da li je odgovor poslat.

"Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada mu je traženo da ga pošalje. Rok postoji", rekao je potpredsednik vlade.

O predlozima Nemačke i Francuske već nekoliko nedelja se raspravlja na Kosovu i u Srbiji. Kosovska strana je prvobitno bila rezervisana prema navodima u medijima koji su govorili o "non-pejperu“ koji su doneli Nemci i Francuzi, a koji sadrži elemente sporazuma koji bi se postigao sledeće godine i koji se ne tiče priznavanja Kosova od strane Srbije odmah. 

Na Kosovu su malo više otvorili ovu temu prošle nedelje. Prvo je postojanje nemačko-francuskog predloga potvrdila ministarka Donika Gervala, a potom i premijer Kurti. Kurti je u ponedeljak u Gnjilanu rekao da "ideje kruže", ne samo u Parizu i Berlinu, već i u Vašingtonu, Briselu, Rimu, Prištini i Beogradu.

"Postoji francusko-nemačka inicijativa koja želi da da još više moći gospodinu Lajčaku, kao i kontinuirana američka podrška. Razgovara se o različitim modelima, ali nema ništa konačno, a još manje odlučujuće, da bi se moglo reći da će ovaj je francusko-nemački predlog i stoga razgovarajte o tome sada i dajte svoje primedbe“, rekao je Kurti u ponedeljak u Gnjilanu.