Bisljimi: Ne isključujem mogućnost da je Srbija uništila svoje arhive

Besnik Bisljimi
Izvor: Reporteri

Potpredsednik kosovske vlade i šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi nazvao je ideju o arhivama OVK 'veštačkom' i pokrenutom od strane Srbije, prenosi Kosovo pres.

Bisljimi je naveo da je otvaranje srpskih arhiva ključno za pronalaženje nasilno nestalih lica, ali i naglasio da ne isključuje mogućnost da je Srbija uništila sve podatke i informacije o masovnim grobnicama.

"Ideja o arhivama OVK na Kosovu je veštačka ideja koju je pokrenula Srbija kako bi opravdala čuvanje svojih podataka u tajnosti", rekao je Bisljimi.

On je izrazio nadu da će se otvaranjem državnih arhiva u Srbiji pronaći podaci koji preciziraju lokacije masovnih grobnica.

„Verujemo i nadamo se da će biti informacija koje preciziraju lokacije masovnih grobnica. Nestale su 1632 osobe, za koje se veruje da se većinom nalaze na teritoriji Srbije. Pošto je sve organizovala srpska vojna i policijska logistika, očekuje se da su isti podaci arhivirani u srpskim državnim arhivama. Ne isključujem mogućnost da je Srbija u međuvremenu uništila ove arhive. Ipak, mislim da je međunarodnim istražiteljima lako identifikovati takvo razaranje i izgraditi niz sporednih informacija“, rekao je Bisljimi.

Prema njegovim rečima „ sve dok Srbija insistira da njene arhive ostanu zatvorene, imamo pravo i razlog da sumnjamo da tamo postoje vredne informacije“.

Kada je reč o sedam tela koja su pronađena i identifikovana u Kiževaku, Bisljimi kaže da bi ona u toku ove nedelje mogla da budu dopremljena na Kosovo.

„Srpska strana je objavila da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu uspeo da identifikuje sedam tela. Istovremeno sam dobio informaciju da su dva tela srpskih državljana identifikovana u Prištini. Pokušali smo da pronađemo modalitete za razmenu ovih tela. Srpska strana je imala rezerve jer je smatrala da gospodin Odalović treba da prisustvuje ceremoniji razmene, na šta smo se usprotivili i rekli da ovo nije ceremonija, već je za nas važno da porodice dobiju tela svojih članova porodica. Shodno tome, nema potrebe da bilo ko prisustvuje, složili smo se da gospodin Petković treba da dobije odobrenje svojih pretpostavljenih što je pre moguće. Verujemo da se ovo može dogoditi ove nedelje", zaključio je Bisljimi.