Bisljimi: Nepotrebno pričamo o ZSO, dijalog ometaju Srbi

Besnik Bisljimi
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik kosovskog premijera i šef pregovaračkog tima Kosva Besnik Bisljimi izjavio je da su u Briselu potpisana 33 sporazuma, a da se o osnivanju Zajednice srpskih opština nepotrebno govori i da se ta tema "veštački neguje", prenosi Ekonomija onlajn. On je dodao i da je postizanje sporazuma sa Srbijom važno, ali da dijalog ometaju Srbi.

On je predstavljajući izveštaj Odboru za spoljne poslove rekao da u Briselu nameravaju da reše nerešene probleme na Kosovu.

"U ova 33 sporazuma vidimo i Sporazum o pridruživanju. Za sve nas buka koja se digla je veštačka. Novinari na Kosovu vam kažu šta ja imam sa ZSO. Negujemo temu tako što se džabe njome bavimo. Svesni smo da postoji sudska odluka, ali ono što smo jasno rekli je da smo zainteresovani za mehanizme koji garantuju unapređenje prava manjina. Odluka suda nije vezana za Brisel, Petković nema ovlašćenja da donosi odluke", reklao je Bisljimi.

Govoreći o registarskim tablicama, Bisljimi je rekao da je jedna od opcija da dve zemlje imaju trajne tablice.

"Mogu da prihvate registarske tablice kakve jesu", rekao je on.

Postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom je važno, dijalog ometaju Srbi

Bislimi je rekao i da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom važno, ali da dijalog ometaju Srbi, prenosi Reporteri.

"Srpska strana je pokrenula dodatne teme, pitanje raseljenih lica. Pojasnili smo da je to sveobuhvatan sporazum. Nemamo dogovor o registarskim tablicama. Razgovori su propali zbog nespremnosti srpske strane. Ne vidim mnogo optimizma Srbije da bude konstruktivna. Postizanje konačnog sporazuma je veoma važno, a dijalog ometaju Srbi", rekao je on.