Bisljimi obavestio Evropski savet o prijavi Kosova za članstvo u EU

Besnik Bisljimi
Izvor: Twitter

Zamenik premijera Kosova i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi tokom posete Briselu obavestio je Sajmona Mordua, glavnog savetnika za spoljnu politiku predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, o aplikaciji Kosova za članstvo u EU. On je u saopštenju najavio da ovo označava dalji korak ka jačanju odnosa Kosova sa EU, prenosi Reporteri.

"Na ovom sastanku je savetnik predsednika Šarl Mišel obavešten o odluci Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Kosovo je već u šestoj godini primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Došlo je vreme da odnosi i partnerstvo sa Evropskom unijom odu korak dalje. Kosovo je zabeležilo značajan napredak u ključnim oblastima u koordinaciji i usklađivanju standarda sa standardima EU, kao što su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj i demokratizacija", navodi se u saopštenju.

O ovom sastanku se oglasio i Bisljimi putem objave na Tviteru.

"Dobar sastanak i razgovor sa savetnikom predsednika Evropskog saveta Sajmonom Morduom. Kosovo je pouzdan partner EU i sada je vreme da dodatno unapredimo naš integracioni proces sa aplikacijom za članstvo", naveo je Bisljimi.