Bisljimi očekuje da EU ukine kaznene mere Kosovu do 14. septembra

Besnik Bisljimi.jpg
Izvor: Kosovo Online

Voleli bismo da situacija na severu Kosova bude bolja, ali bar nema tenzija. Želeli bismo da dopremo više do naših građana tamo, ali Beograd podriva ove napore i sprečava kosovske Srbe da uživaju prava koja su im zagarantovana, izjavio je u intervjuu za Danas Besnik Bisljimi, prvi zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine, koji je rekao i da se očekuje da će EU ukidanjem kaznenih mera uoči ovog sastanka obezbediti ravnopravnost strana u dijalogu.

Prema njegovim rečima, Priština je svesna da sadašnji gradonačelnici na severu nemaju „puni legitimitet“ i da postoji problem sa policijom.

„Institucionalni vakuum nikome ne služi“, dodaje, navodeći da Priština nastoji da reši taj problem, „ali da to ne može da učini dok Beograd pritiska i zastrašuje kosovske Srbe.“.

Bisljimi kaže da Kosovo teži  konačnom Sporazumu.

"Nema sumnje da će svaki sporazum, na kraju, potvrditi da su Kosovo i Srbija nezavisne države i da treba da uspostave normalne i dobre odnose. To je jedini put napred, a u skladu je sa težnjama obe zemlje da postanu članice EU. Ostali detalji su od sekundarnog značaja", kaže Bisljimi.

Kada su u pitanju sankcije EU i nastavak dijaloga, glavni pregovarač Prištine tvrdi da se dijalog mora fokusirati na  implementaciju osnovnog sporazuma i punoj normalizaciji odnosa.

"Kosovo je podržalo osnovni sporazum i ponudila da ga potpiše. Druga strana je odbila potpisivanje i svakodnevno ne samo da potvrđuje stav da nije prihvatila plan, već i intenzivno radi na kršenju njegovih odredbi. Najbolja strategija za otvorenu opstrukciju njenog sprovođenja je eskalacije, Srbija je u tome veoma uspešna. Srbija ne samo da je preusmerila briselski dijalog sa normalizacije na upravljanje krizama, već je uspela i da promoviše EU od fasilitatora (posrednika) u pregovarača. Saopštenje EU od 3. juna, zajedno sa naknadnim nametnutim merama to potvrđuju. Ipak, za manje od dve nedelje biće održan novi sastanak na visokom nivou, a očekuje se da će EU ukidanjem kaznenih mera uoči ovog sastanka obezbediti ravnopravnost strana u dijalogu", kaže Bisljimi.

A, kada je u pitanju raspisivanje novih lokalnih izbora za četiri opštine na severu Kosova, Bisljimi kaže da je Priština razvila procedure i Ministarstvo za lokalnu samoupravu i administraciju će uskoro i formalno proglasiti odgovarajući podzakonski akt.

"Ovo će građanima dati instrument da promene politički pejzaž i da pokažu da postoji spremnost javnosti da se uključi u novi izborni proces".