Bisljimi: Prelazni period za građane, nema kaznenih mera od sutra

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da kaznene mere povezane sa primenom Uredbe Centralne banke Kosova neće početi od sutra, odnosno od 1. februara i da CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu.

Na konferenciji za medije, Bisljimi je rekao da je „evro bio i biće jedina zvanična valuta“.

Uredba stupa sutra na snagu, a kako je naveo Bisljimi, postoji posvećenost tome da eventualni prelazni rokovi obezbede da se građani što pre, lakše i bez štete prilagode.

"Nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove Uredbe CBK. Svaki građanin treba da bude radostan kada se ojačava integritet finansijskog sistema. Vlada će se pobrinuti da bude što više informacija a CBK da građani u svakoj opštini imaju pristup bankarskom sistemu zemlje, a to podrazumeva veću prisutnost komercijalnih banaka sa njihovim filijalama i da u saradnji sa Centralnom bankom Srbije pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bisljimi.

Konstatovao je da bi sprovođenje Uredbe CBK u radu sa gotovim novcem moglo da pogodi penzionere iz redova srpske zajednice jer nemaju pristup bankarskim računima i ponovio da svi treba da rade na edukaciji građana.

"Svi mi zajedno treba da se pobrinemo da se glas onih koji informišu i obrazuju čuje više i jače nego glas onih koji stvaraju paniku i manipulišu zbog političkih interesa", rekao je Bisljimi.

On je naveo da je CBK usvojila Uredbu o gotovinskim transakcijama koja od sutra stupa na snagu i da ona ima za cilj da pod kontrolom bude i količina i kvalitet novca koji je u prometu.

"Ona ima za cilj da ima pod kontrolom količinu i kvalitet novca koji je u prometu i da zaštiti integritet finansijskog sistema zemlje. 
Ovom odlukom nastoji se da se nastavi borba protiv kriminalnih aktivnosti na finansijskom tržištu - falsifikovanje, pranje novca. Finalni cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu", naveo je Bisljimi.

Kako je dodao, Uredba CBK ne treba da se tretira samo sa aspekta zabranjivanja određene novčane jedinice.

"CBK je pokazala profesionalizam i nastojanje da zaštiti monetarni sistem Kosova i u tom kontekstu vlada je zahvalna toj instituciji.
Uredba niti zabranjuje, niti dozvoljava niti se bavi srpskim dinarom, s obzirom na to da srpski dinar nije ni ranije bio dozvoljen. Sprovođenje Uredbe može da ima uticaj na one građane koji su primali transfere iz Srbije putem ilegalnih struktura, koje su delovale protivzakonito na tržištu, kao i na ona preduzeća koja su vršila transakcije u dinarima i nisu mogla da budu registrovana u sistemu nacionalnih računa", rekao je Bisljimi.

Srbija, dodao je, može da uplaćuje evre kao što isplaćuje i građanima u susednim državama, što može da se postigne dogovorom.

Bisljimi je sumirao i utiske sa jučerašnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i naglasio da je prva tema bila formalizacija sporazuma iz Brisela iz februara prošle godine, kao i Aneksa za primenu iz Ohrida.

Ukazao je da premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozivaju na realizaciju potpisanih sporazuma, te da je njihova obaveza da pristupe potpisivanju sporazuma od prošle godine.

"Na sastanku smo razgovarali o nekoliko tema od kojih je prva u vezi sa neophodnošću formalizacije sporazuma zajedno sa aneksom za implementaciju. Postoji izjava u Srbiji da moraju da se sprovedu potpisani sporazumi. Ova izjava poziva na potpisivanje", rekao je Bisljimi.

Druga tema sastanka sa Lajčakom bila je, rekao je, neophodnost uklanjanja kaznenih mera EU prema Kosovu.

"Mi smo predstavili naše argumente i objasnili zašto mere štete evropskom putu Kosova", naveo je on.

Na sastanku je, kaže, bilo reči i o nerešenim problemima iz sporazuma o energetici sa Srbijom i problemu neplaćenih računa za struju na severu, tablicama na vozilima kao i odluci CBK.

Govorili su, kako kaže i o daljim koracima za razrešenje gradonačelnika na severu, nakon peticije, ilegalnim pasošima i poslovanju operatera MTS na Kosovu.