Bisljimi: Privrednici sa Kosova mogu mnogo da nauče od kolega iz Turske

Kosovska delegacija u Turskoj
Izvor: Facebook

Delegacija kosovske vlade, u kojoj su bili potpredsednici Besnik Bisljimi i Emilija Redžepi, ministri industrije i regionalnog razvoja Rozeta Hajdari i Fikrim Damka, kao i brojni privrednici sa Kosova, boravila je prethodna dva dana u Turskoj.

Prema navodima Bisljimija, iznetim na Fejsbuku, predstavnici sa Kosova sastali su se sa članovima Odbora za međunarodne ekonomske odnose, Privredne komore Istanbula, Trgovinsko-industrijske komore i predstavnicima raznih turskih preduzeća sa kojima je razgovarano o povećanju izvoza sa Kosova u Tursku, kao i o ekonomskoj saradnji i investicijama. 

„U industrijskom gradu Bursi, privrednici iz albanske zajednice osnovali su uspešne poslove koji zapošljavaju stotine hiljada radnika, izvoze širom sveta i koriste najnovije tehnologije. Kosovska preduzeća mogu mnogo da nauče od onih u Bursi, a da bismo razmenili iskustva u industriji i proizvodnji, pozvali smo turske kompanije da posete Kosovo i organizuju zajednički forum sa kosovskim preduzećima“, napisao je Bisljimi.

On je dodao da su tokom posete Turskoj prisustvovali i prvom kursu albanske škole u ​​Bursi koji, prema njegovim rečima, posećuju različite starosne grupe učenika albanskog porekla koji “nastavljaju da čuvaju albansku kulturu i jezik”.

“Ovaj kurs je omogućio Kosovski kulturni centar u Bursi i prvi je te vrste u Turskoj“, zaključio je Bisljimi.