Bisljimi: Proces dijaloga Kosova i Srbije odvojiti od procesa integracije Kosova u EU

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije sa češkim ministrom Martinom Dvoržakom, da je veoma važno da se proces dijaloga Kosova i Srbije odvoji od procesa integracije Kosova u EU, prenosi Koha.

Bislimi je tako ponovio stav premijera Aljbina Kurtija koji je izneo u ponedeljak u Skoplju.

Zamenik kosovskog premijera je rekao i da je važno da EU ukloni kaznene mere koje je nametnula Kosovu.

Govoreći o saradnji sa Češkom, Bisljimi je kazao da su Kosovo i Češka podelili mnoge prekretnice i uspehe.

Podsetio je da je premijer Kurti 15. decembra 2022. u Pragu predstavio aplikaciju Kosova za članstvo u EU.

"Naš rad sa Češkom je doneo rezultate. Zahvaljujući ovoj odličnoj saradnji, podigli smo saradnju na nivo ambasadora sa punim pravom. Razgovarali smo i o aktuelnim merama protiv Kosova. Naš stav je da mere treba ukloniti, ali je najvažnije da se proces dijaloga odvoji od procesa EU integracija", poručio je Bisljimi.

"Ustav se mora ili sprovoditi u celini ili se ne sprovodi"

Odgovarajući Evropskoj uniji na zahtev da odluke Ustavnog suda moraju biti poštovane i sprovedene, uključujući i odluku od 19. maja 2015. godine u slučaju manastira Dečani, Bisljimi je kazao da treba da insistiraju na tome da se odluke Ustavnog suda sprovode u svim slučajevima.

Ukazao je na to da "isti prijatelji" kažu da ne treba primenjivati član 11 Ustava, koji kaže da na Kosovu cirkuliše samo jedna valuta, odnosno da se ne poštuje uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je evro jedina valuta na Kosovu.

"Ustav se mora ili sprovoditi u celini ili se ne sprovodi. U jednoj odluci postoji insistiranje EU da se u potpunosti primeni Ustav, kao što je slučaj sa manastirom Dečani, a za član 11 koji kaže da je samo jedna valuta u opticaju na Kosovu, isti prijatelji kažu da se to ne primenjuje. Ustav je ili svetinja i mora se sprovoditi, ili mi 'beremo trešnju'. Ako je potrebno 'ubrati trešnju', mi to radimo, ali ako se sprovodi, insistirajte da se to sprovede u svim slučajevima", rekao je.

Bisljimi je naveo da se u pravosuđe ne meša i ne interveniše i da kritikuje samo odluke koje nisu samo sudske, odnosno nezavisne.

Ističe da su sudovi nezavisni kada je reč o uticaju Vlade Kosova, ali da nisu u potpunosti nezavisni.

"Ako kritikujem neku odluku, to je zato što ta odluka nije nezavisna. Zato što bih voleo da sudija odlučuje na osnovu elemenata bez uplitanja spolja, bilo unutar ili van Kosova", naveo je Bisljimi.