Bisljimi sa studentima i mladim diplomatama u Hagu: Osnovni sporazum da se sprovede bez odlaganja i uslova

Besnik Bisljimi
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, tokom boravka u Holandiji, razgovarao je sa studentima međunarodnih odnosa na Univerzitetu Lajden u Hagu i mladim diplomatama, između ostalog, o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom Osnovnom sporazumu u Ohridu, i istakao da se taj sporazum mora sprovesti u potpunosti, bez odlaganja i bez uslova.

Kako su saopštili iz Kabineta premijera Kosova, Bisljimi je govorio o razvoju Kosova i socio-ekonomskom napretku, naročito tokom poslednje dve godine, od početka mandata aktuelne vlade.

"Izvan barijera sa kojima se zemlja suočila, Kosovo je pokazalo svoj potencijal za razvoj. Posebna pažnja posvećena je održivom rastu i pravednoj i ravnomernoj raspodeli građanima. Razvoj Kosova se odrazio i na rangiranje međunarodnih indeksa", rekao je Bisljimi.

Što se tiče evropskih integracija, on je istakao da građani Koovova podržavaju članstvo i put ka evropskoj porodici.

"Važno je pojačati poruku da je Kosovo, kroz svoje zrele i pripremljene institucije, spremno da preduzme dalje korake u ovom procesu. Evropska unija je naša vizija, sudbina i odredište", poručio je Bisljimi.

On je naglasio da izveštaji sačinjeni za Kosovo, posebno od Evropske komisije, mogu se koristiti kao merilo da Kosovo zaslužuje status zemlje kandidata.

"Potpredsednik Vlade Bislimi je govorio i o pozadini procesa dijaloga sa Srbijom i o Osnovnom sporazumu postignutom ove godine. On je rekao da se sporazum mora sprovesti u potpunosti, bez odlaganja i bez uslova, kroz pravičan, uravnotežen i sveobuhvatan plan redosleda", navodi se u saopštenju.