Bisljimi: Srbija nije spremna za sporazum o registarskim tablicama

Besnik Bisljimi u Briselu
Izvor: Telegrafi.com

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač za dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sa Srbijom nije postignut sporazum o registarskim tablicama, prenosi Telegrafi.

"Nažalost nemam dobre vesti. Naša radna grupa pokušala je juče da izađe sa predlogom koji bi nam danas bio prosleđen radi rasprave. Na žalost sa srpske strane nema spremnosti za postizanje sporazumao mogućem rešenju u okviru treće tačke sporazuma od 30. septembra", rekao je Bisljimi.

On je rekao, kako prenosi Ljajmi, da će predsednici Kosova i Srbije doneti odluku o budućim potezima. 

“To je politička odluka koju moraju doneti šefovi država, ali neće biti hitne akcije, sve će biti dobro pripremljeno i dogovoreno sa međunarodnom zajednicom. Sve će biti u funkciji uspostavljanja reda", rekao je Bisljimi.

On je dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

Rekao je da će za oznake 'KM' biti ponuđena opcija kako bi bile prebačene na "normalne registarske tablice".

Bislimi je rekao i da je Beograd na sastanku pokazao "da ne želi rešenje".

"I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rešenje, pokušavali smo da nađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prelazni rok od 30 dana, ali Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu reći da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja o postizanju sporazuma o registarskim tablicama završena bez uspeha", dodao je Bisljimi.

Na ovom sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, prema njegovim rečima, razgovarano je o nizu pitanja, uključujući i sastanak na visokom nivou, u okviru dijaloga uz posredovanje EU. Takav sastanak je, kako je rekao, možda će biti održan u maju.

"Gospodin Lajčak je veoma zainteresovan da pregovori o opštem sporazumu počnu što je pre moguće i on je danas razgovarao o elementima koji se moraju ispuniti da bi se ovaj sastanak održao, moguće u toku maja meseca“, rekao je Bisljimi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vuičić nisu se sastajali od jula prošle godine.