Bisljimi: Srpska strana bez ideje kako da postupi sa prvobitnim Lajčakovim predlogom

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu Besnik Bisljimi izjavio je posle današnjeg sastanka u Briselu da srpska strana nije došla sa idejom kako da postupi prema prvobitnom predlogu izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, "ali da su izneli svoj predlog".

Bisljimi je rekao da se današnji sastanak može nazvati beskorisnim, bez rezultata i možda kao uspeh srpske politike koja je, kako je rekao, želela da kupi vreme.

„Današnji sastanak je održan dva dana nakon veoma važne odluke u Savetu Evrope, odluke koja je manifestovala evropski model, ali i kosovski model kako treba promovisati integraciju regiona, ali i graditi odnose između susednih zemalja. I to jedan dan nakon manifestacije srpskog modela normalizacije i integracije ili implementacije dogovora koji se manifestovao kroz razotkrivanje srednjovekovnog mentaliteta postupanja prema građanima susedne države, kroz njihovo zaustavljanje na graničnim prelazima, hapšenje, njihovo maltretiranje, a u ovom kontekstu treba posmatrati i pristup Srbije današnjem sastanku. Oni su na današnjem sastanku odlično pokazali uzaludnost i kao i ranije, sa srpske strane nije bilo interesovanja da se bavi građanima i sva njihova energija je ponovo bila usmerena na licenciranje privrednog subjekta Srbije na Kosovu, što je za nas neprihvatljivo“, naglasio je on.

Današnji sastanak, dodao je, trebalo je da bude u konstruktivnom duhu gde je trebalo da se razgovarao konsolidovanom predlogu izaslanika Lajčaka, a umesto toga Srbija je došla sa potpuno novim predlogom, želeći da vrati situaciju na početnu.

To, naglasio je, kosovska delegacija nije prihvatila i Srbija je, prema njegovim rečima, na kraju pristala da se vrati na tačku na kojoj je danas morala da bude, pa će na sledećem sastanku razgovori biti usmereni isključivo na predlog.

„Shodno tome, današnji sastanak se može nazvati jalovim, jalovim, a možda i uspehom opstruktivne politike srpske strane, koja je samo želela da kupi vreme u budućnosti i time potvrđuje naš stav da u ovom pitanju sa kojim se suočavamo, verovatno nema hitnosti i interesa srpske strane da se problemi građana Srbije rešavaju“, ukazao je on.

Šef delegacije Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković izjavio je, nakon petog sastanka u Briselu na kojem se razgovaralo o rešenju u vezi zabrane platnog prometa u dinarima da se i dalje nisu pomerili s mesta "jer Priština ne želi da se dođe do rešenja".

"Već je peti sastanak, a mi se nismo pomerili s mesta, dok s druge strane Srbi na KiM iz dana u dan pate zbog te jednsotrane nasilne odluke kojom su ukinute plate, penzije, socijalna davanja, ugrožen rad naših institucija na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković novinarima.