Bisljimi: Tražili smo u Briselu da se standardizuje upotreba fusnote pri predstavljanju Kosova

Besnik Bisljimi.jpg
Izvor: Reporteri

Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da je tokom poslednjih razgovora u Briselu sa Miroslavom Lajčakom, predstavnikom EU za pregovore, iznet zahtev povodom korišćenja fusnote, odnosno načina na koji se Kosovo regionalno predstavlja, prenosi Gazeta ekspres.

Bisljimi je rekao da je problem što se fusnota različito tumači.

„Mislim da je to pomalo zbog činjenice što Evropska unija kao fasilitator sporazuma nije osmislila standardizaciju načina kako da se fusnota koristi“, rekao je Bisljimi i naglasio da je Priština insistirala da se upotreba fusnote standardizuje. 

„Insistirali smo na tome. Za svaki paragraf dali smo tumačenje i tražili od EU da naznači da li je saglasna sa tim. To će biti urađeno u pisanoj formi i kada budemo imali sporazum o istom tumačenju onda ćemo ga distribuirati svim instancama kako bismo standardizovali upotrebu fusnote“, rekao je Bisljimi.

Inače, prema dogovoru postignutom u okviru dijaloga 2012. godine, Priština na regionalnim forumima treba da bude predstavljena pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj se navodi Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.